Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни знову ростуть – за які продукти українці платитимуть більше в березні

Є певна категорія продуктів, яка здорожчає найперша, адже їхня вартість залежить від сезону

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні подорожчають деякі продукти

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Загальні тенденції здорожчання продуктів, які є зараз, скоріш за все збережуться. Виходить, що продовольчий кошик за березень здорожчає на 1,2-1,5%. Однак ціни на продукти зростатимуть по-різному.

Про це сайту Pro Гроші повідомив член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Лідерами здорожчання будуть овочі. Їх вартість традиційно зростатиме залежно від сезону. Наприклад, першими подорожчають цибуля та морква, хоча й зараз їхні цінники дуже змінилися.

Картопля буде менше зростати в ціні, але загалом овочева група серйозно здорожчає.

Вартість огірків та помідорів теж дещо збільшиться. Це залежатиме від імпорту і буде пов'язано з відсутністю електроенергії та її здорожчанням через використання дизельних генераторів, – каже Пендзин.

Однозначно здорожчає і хліб, бо зазвичай цей продукт щомісяця зростає в ціні приблизно на 1,5%.

Щодо молочних продуктів, то їхня вартість може зрости, але несуттєво. Експерт зазначив, що це пов'язано з тим, що весною починається переведення худоби на відкриті майданчики, а якщо весна буде теплою, то молоко та сировина дорожчати не будуть.

Я не вірю, що далі дорожчатимуть яйця. Зараз їхня вартість має критичний показник, адже зростання цін відбувалося протягом останніх двох місяців, – наголосив Пендзин.

Коли знизяться ціни на яйця

Раніше ми вже писали про те, що станом на середину лютого супермаркети країни пропонували споживачам купувати яйця дорожче 70 грн за десяток. Але експерти запевняють, що найближчими місяцями ціни знизяться.

Так, в Інституті аграрної економіки пояснили, що яйця відчутно подешевшають після Великодніх свят. Виходить, що зменшення вартості варто чекати у квітні. За прогнозами, до кінця першого півріччя 2023 року можна очікувати наступних цін на курячі яйця:

  • березень та середина квітня – зменшення ціни на 10-15%, до 66-63 грн за десяток;
  • після Великодня (16 квітня за православним календарем) – вартість може впасти до 44 грн за упаковку.

"Скоро виробництво яєць зростатиме, адже почнуть нестись ті кури-несучки, поголів’я яких відновили на підприємствах пів року тому", – зазначила старша наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Світлана Пашко.

Також варто розуміти, що дефіцит фруктів у 2023 році українцям не загрожує. Наразі ЗСУ звільнили від російських окупантів правобережжя Херсонської області. Саме тут зосереджена чи не найбільша кількість садів, які спеціалізувалися на вирощенні кісточкових, в тому числі і яблунь.

Раніше сайт Pro Гроші писав, чому зросте вартість цукру і чого очікувати далі. Також ми порівнювали ціни на продукти в Україні, Німеччині та Польщі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.