Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Життя в умовах війни: на кого з дітей поширюється примусова евакуація

У Кабміні розповіли подробиці примусової евакуації українських дітей

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Кого з діток примусово евакуюватимуть

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українська влада оголосила про примусову евакуацію дітей із Бахмута на Донеччині – про фізічний примус не йдеться, однак відмовитися від цього заходу не можна.

Про це розповіла віцепрем’єр-міністр України Ірина Верещук в ефірі телемарафону 9 березня.

Чиновниця повідомила про те, що була схвалена постанова Кабінету міністра про примусову евакуацію дітей із зон активних бойових дій. Такі дії є додатковим інструментом в межах обов’язкової евакуації, яка наразі діє лише в Донецькій області. Також вона зауважила, що зараз фактично лише Бахмут підпадає під критерії застосування примусової евакуації дітей.

"Не йдеться про відбирання дітей у батьків. Не йдеться про застосування фізичного примусу. Але юридична особливість примусової евакуації дітей полягає у тому, що принаймні один з батьків не має права відмовитись від евакуації й має супроводжувати дитину під час евакуації", – підкреслила Ірина Верещук.

Також вона нагадала про статтю 166 Кримінального кодексу України, яка передбачає притягнення до відповідальності батьків "за свідоме піддання дитини фізичній небезпеці".

Дітей загиблих воїнів переведуть на бюджет

Раніше ми писали про те, що дітей загиблих захисників і учасників бойових дій переведуть на бюджетну форму навчання.

За кошти держави навчатимуться:

  • діти загиблих захисників України у віці до 23 років;
  • учасники бойових дій та особи з інвалідністю внаслідок війни: особи, визнані учасниками бойових дій, особами з інвалідністю внаслідок війни;
  • діти учасників бойових дій: діти (особи з їх числа у віці до 23 років) учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни;
  • жителі особливо небезпечних територій: особи, які проживають на (перемістилися з) тимчасово окупованій РФ території України в умовах воєнного стану, на території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні) на території територіальних громад.

Як ВПО отримати тимчасове житло

Раніше ми писали про те, що внутрішньо переміщена особа та члени її сім'ї мають право претендувати на отримання житла з фонду за місцем перебування у межах території відповідних органів. При цьому житло має бути не меншим, ніж у розмірі 6 квадратних метрів на одну особу.

Щоб переселенця внесли в списки на отримання тимчасового житла, потрібно зібрати такі документи:

  • заяву;
  • копії документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України;
  • копію довідки внутрішньо переміщеної особи про взяття на облік в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб та копії відповідних довідок членів сім’ї (за наявності);
  • копії документів, виданих органами державної реєстрації актів цивільного стану або судом, що підтверджують родинні відносини заявника та всіх членів його сім’ї (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб, посвідчення опікуна або піклувальника тощо);
  • копію реєстраційного номера облікової картки платника податків;
  • копії документів, що підтверджують підстави пріоритетності в наданні внутрішньо переміщеним особам житлових приміщень із фонду. Факт знищення або пошкодження житла, яке призвело до неможливості його використання за призначенням, підтверджується особистою заявою заявника та членів його сім’ї.

Після подання документів треба чекати на рішення – або про взяття ВПО на облік громадян, що потребують житла для тимчасового проживання, або про відмову.

Раніше ми писали про те, як можна зіпсувати стосунки і забрати в дитини фінансову незалежність. Читайте, коли слід оформити першу банківську картку і чого навчити насамперед, що треба робити з першими заробітками та коли загалом починати розмови про фінанси з дітьми.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.