Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Виплати переселенцям в Україні – хто отримуватиме підвищену грошову допомогу

Розповідаємо, що зміниться у виплатах для переселенців

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деяким українцям підвищили розмір виплат фіндопомоги

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Ринок праці в Україні досі переживає кризу через повномасштабну війну, яку розпочала Росія. Тож зараз українцям, а особливо вимушеним переселенцям, вкрай важко знайти роботу після переїзду на нове місце. Але незабаром ситуація може змінитися на краще, адже Уряд вирішив підвищити розмір фінансової допомоги по безробіттю.

Про це йдеться в законопроєкті № 8421 "Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття".

Що передбачає документ

Допомога по безробіттю тепер не залежить від тривалості пошуку нової роботи. Розмір грошових виплат становитиме 100% від розрахованої суми, яка визначається з огляду на страховий стаж. Наразі ж у другій половині періоду, на який призначено допомогу, виплати зменшуються до 50%.

Також українцям, які раніше жили на тимчасово окупованих територіях, розмір грошової допомоги збільшать на 50%. Це ж стосується і людей, яким не вдалося підтвердити свій страховий стаж. Крім того, таким ВПО гроші нараховуватимуть не 120, а 360 календарних днів.

Як наразі визначається розмір допомоги по безробіттю

Наразі розмір такої допомоги розраховують у відсотках до середньої зарплати залежно від страхового стажу:

  • до 3 років – 50%;
  • від 3 до 6 років – 55%;
  • від 6 до 12 років – 60%;
  • від 12 до 18 років – 65%;
  • від 18 до 24 років – 70%;
  • від 24 до 30 років – 75%;
  • більше ніж 30 років – 80%.

Скільки виплачують безробітним

Розмір максимальної допомоги українцям, які мають статус безробітного, змінився 1 січня 2023 року і становить 6 700 гривень.

Натомість розмір мінімальної грошової допомоги залишається без змін на рівні 1 000 гривень. Цю грошову допомогу можуть отримувати громадяни, які мають страховий стаж менш ніж сім місяців.

Як безробітним отримати страховий стаж

Страховий стаж також охоплює періоди, коли громадянин підлягав загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню на випадок безробіття, тобто отримував такі виплати:

  • допомога з безробіття (крім одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльності);
  • допомога з часткового безробіття, в тому числі на період карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України COVID-19;
  • матеріальну допомогу в період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, хто з українців має право на виплати у 2023 році. Також ми писали, чому виплати ВПО можуть затримувати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.