Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Життя українця за останні 5 років: які зміни вплинули на кожного з нас

Розповідаємо, якими були курс долара, ціни та зарплати українців 5 років тому, і як все це змінилося зараз

Фото: Уніан, Facebook/Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Найбільшим потрясінням, зокрема для економіки, стала повномасштабна війна

Фото: Уніан, Facebook/Генштаб ЗСУ. Колаж: Pro Гроші

Повномасштабна війна України проти Росії різко змінила життя усіх громадян. Зокрема, це стосується і фінансового стану українців. Зараз маємо високий курс долара, інфляцію, також готуємося пережити найскладнішу зиму за останні кілька десятиліть. Але ще до посилення агресії РФ ситуація не була стабільною, і рівень життя українців змінювався.

Ми вирішили згадати та порівняти, яким був курс долара, ціни та зарплати українців у 2018 році, і як це все змінювалось протягом п'яти років.

Долар по 28


У 2018 рік Україна увійшла з офіційним курсом долара від Національного банку на рівні 28,06 грн/дол. Після невеликого зростання у середині року він спав до рівня 26 грн/дол., а потім знову зріс на кілька гривень.З близько 28 грн у січні 2019 року долар поступово спадав і наприкінці грудня досяг найнижчої позначки за останні 5 років – 23,27 грн/дол.

А далі було зростання: протягом 2020-2021 років офіційний курс коливався на рівні 27-28 грн/дол. Врешті з 26,05 грн/дол. у листопаді 2021 року курс почав зростати, і після повномасштабного вторгнення НБУ зафіксував його на рівні 29,25 грн/дол.

Таким офіційний курс був аж до середини липня, після чого його рівень підняли до 36,56 грн/дол. Він є актуальним і на 1 листопада 2022 року.

Фото: скриншот із сайту НБУ

Що стосується долара в банках, то тут ситуація протягом п'яти років змінювалась майже так само. Але все переінакшилось після початку повномасштабної війни. Спочатку НБУ дозволяв банкам продавати валюту за курсом, не вищим ніж на 10% від офіційного. Далі це обмеження скасували, і долар постійно зростав. Піку станом на 1 листопада він досяг у вересні, коли в середньому курс продажу долара становив 43 грн, а купівлі – 42 грн. Власне, курс в банках протягом останніх п'яти років змінювався так:

Фото: скриншот з порталу "Мінфін"

Що сталося із зарплатами


Мінімальна зарплата в Україні з 2018 року поступово зростала. Тоді ми мали цей показник на рівні 3 723 грн на місяць. За рік, у 2019 році вона зросла до 4 173 грн. А далі зміни були такими:

  • 4 723 грн у першому півріччі 2020 року;
  • 5 000 грн у другому півріччі 2020 року;
  • 6 000 грн у першому півріччі 2021 року;
  • 6 500 грн у другому півріччі 2021 року та першому 2022 року.

Врешті з 1 жовтня 2022 року мінімальна зарплата зросла до 6 700 грн. Саме на такому рівні вона триматиметься протягом усього наступного року. Ми раніше вже пояснювали, на які ще виплати вплинуло підвищення мінімальної зарплати в Україні.

Щодо середньої зарплати, то 2018 рік почався із середнього місячного показника 7 711 грн по Україні. До кінця року він зріс до 10 573 грн. За підсумками наступного року середня зарплата в українців складала 12 264 грн.

2020 рік закінчився з таким підсумком: в середньому в Україні заробляли 14 179 грн на місяць. Ще за рік, у 2021 році, середня зарплата зросла до 17 453 грн. За останніми даними Держстату, середня зарплата по Україні в січні становила 14 577 грн.

Повномасштабна війна зупинила ринок праці. Підприємства перестали у лютому-березні шукати нових працівників, відбулися великі скорочення персоналу та зарплат. До кінця 2022 року у Міністерстві економіки спрогнозували рівень безробіття 30%. Так, зараз кількість вакансій поступово збільшується, але це все зовсім не покриває попит, що створили люди, які шукають роботу.

Та попри все, ситуація поступово відновлюється, і, за даними Work.ua, середня зарплата, яку пропонують роботодавці восени, становить 14 455грн. Та навіть якщо компанії знаходять ресурси, щоб утримувати зарплату чи навіть її збільшувати, то все одно платоспроможність населення впала.

Як змінювався індекс інфляції та реальна зарплата в Україні
Фото: скриншот з порталу "Мінфін"

Що з інфляцією


Річний індекс інфляції у 2018 році становив 109,8%. Далі по роках він був таким:

  • 2019 рік – 104,1%;
  • 2020 рік – 105%;
  • 2021 рік – 110%;
  • 2022 рік – 121,8% (станом на вересень).

Ціни на товари й послуги протягом останніх п'яти років постійно зростали. Але особливо помітне подорожчання цього року, під час повномасштабної війни. Бойові дії впливають на все: логістичні ланцюги порушені, частина підприємств зруйнована ворожими обстрілами, шляхи для експорту та імпорту обмежені.

Весною значним потрясінням була так звана бензинова криза, яка вплинула на вартість багатьох товарів і послуг. Але зараз ціни стабілізувались і, за прогнозами експертів, до кінця року надто рости не будуть. Крім того, в Україні вже не буде дефіциту пального.

Загалом, за прогнозом аналітика Олексія Куща, понад 43 грн долар рости до кінця року не буде, але інша ситуація з продуктами. Через енергетичну кризу дорожчими будуть хліб, м'ясо, овочі. Водночас доходи українців сильно не зростуть.

Раніше сайт Pro Гроші спілкувався з іншим експертом щодо того, як вихід Росії із зернової угоди вплине на курс долара найближчим часом. Також читайте наш матеріал про те, до яких витрат готуватися і що буде з нашими грошима до кінця року.

    google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

    Стрічка новин

    Дивитися всі

    Ексклюзив редакції

    Дивитися всі
    Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.