Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Готуватись до нового курсу долара? Що змінить вихід РФ із зернової угоди

Росія продовжує спроби зірвати зернові коридори та експорт української агропродукції, але який вплив це має на курс долара

Фото: Pexels, Facebook/Міністерство інфраструктури України. Колаж: Pro Гроші

Зернова угода не головний, проте важливий чинник, який впливає на курс

Фото: Pexels, Facebook/Міністерство інфраструктури України. Колаж: Pro Гроші

Міністерство оборони Російської Федерації 29 жовтня заявило про вихід РФ із зернової угоди. Своє рішення агресор пояснив нібито терористичним актом України та Великої Британії проти Чорноморського флоту. Проте українська влада назвала це лише приводом для зриву гуманітарної ініціативи, й блокування суден із зерном росіянами відбувалось вже давно.

Окрім того, що завдяки зерновому коридору ми маємо змогу вивозити українську агропродукцію за кордон та запобігати загрозі глобального голоду, він ще є і джерелом надходження валюти в країну. Наша редакція вирішила розібратися, як така ситуація вплине на курс долара і коли наслідки стануть відчутними. Про це ми дізналися у Германа Марченка, директора департаменту казначейства АТ "Комерційний індустріальний банк" (COMINBANK).

На валютному ринку неспокійно, але ненадовго

Валютний ринок реагує на дії російського агресора, і коливання курсу долара дійсно можуть відбуватися після заяв про вихід із зернової угоди. Проте причинами змін є не лише заяви росіян, а і їхні дії, а також настрої українського суспільства.

Звісно, що намагання Росії зірвати зернову угоду додає "бентежності" на валютному ринку. Крім цього, варто ще врахувати фактор непрогнозованості та інтенсивності ракетних обстрілів, що руйнують цивільну інфраструктуру. Тому за останні дні цілком зрозумілими є стрибки курсу. Невідомість наслідків і певна суспільна розгубленість тиснуть на ринок. Курсові коливання протягом кількох найближчих днів можуть бути в межах 3-5%.
Герман Марченко

Герман Марченко

Директор департаменту казначейства Акціонерного Товариства "КОМІНБАНК"

Водночас експерт додав, що зростання курсу долара є ситуативним, і за кілька днів він знову увійде в рамки 39-40 грн/за долар. І для цього, за словами Марченка, є ціла низка причин:

  • зрив зернової угоди, попри заяви країни-агресора, майже неможливий, адже імпорт українського збіжжя тісно пов'язаний з інтересами світової спільноти;
  • впливає і економічний статус-кво: за останні півтора місяця вдалося пригальмувати інфляційні процеси, у вересні-жовтні рівень інфляції не перевищив 1,5-1,7%;
  • в Україні ефективно працює ППО, що не дає ворожим ракетам зруйнувати енергетичну інфраструктуру вщент;
  • Нацбанк продовжує утримувати облікову ставку на рівні 25%;
  • в Україну продовжують надходити великі обсяги міжнародної фінансової допомоги, що дозволяє утримувати курс долара.

Отже, всі ці чинники впливають на те, що можна робити досить оптимістичні прогнози. Тимчасове зростання, яке, зокрема, відбулось після масованих обстрілів 31 жовтня, швидко стабілізується, адже є багато інших факторів, які допомагають утримувати долар у відносно стабільному стані.

Зернова угода мала діяти до середини листопада

Раніше ми вже пояснювали, що у Стамбулі 22 липня 2022 року Туреччина, Україна та ООН підписали так звану зернову угоду терміном на 120 днів. Точно таку ж угоду підписали Туреччина, ООН та Росія. Її суть в тому, що протягом цього часу з трьох портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний" мають виходити судна з українською агропродукцією, які йтимуть спеціальними розмінованими маршрутами.

Оскільки води Чорного моря заблоковані росіянами, морські експортні шляхи для України були закриті. Тому "зерновий коридор" дозволив нашій державі експортувати понад 9 мільйонів тонн продовольства, з яких понад 5 мільйонів тонн відправились до країн Африки та Азії.

Водночас 31 жовтня стало відомо, що попри заяви РФ 12 суден з агропродукцією таки вийшли з портів. Рух цим коридором погодили Туреччина та ООН, вони ж продовжують вести переговори з РФ щодо поновлення "зернової ініціативи".

Сайт Pro Гроші, крім того, писав, як ця ситуація вдарила по вартості пшениці, і якою була реакція президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.