Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Вручення повісток студентам та бронювання волонтерів: головне про мобілізацію за тиждень

Редакція Pro Гроші зібрала головні новини щодо призову на військову службу

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Головні новини поточного тижня про військову службу в Україні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні досі триває воєнний стан, тому чоловіки призовного віку цікавляться різноманітними питаннями щодо мобілізації.

Сайт Pro Гроші зібрав головну інформацію поточного тижня.

Бронювання волонтерів

Юрист Дмитро Дончак зазначив, що волонтерські організації – це не юридичні особи, тому, поки вони не будуть зареєстровані, як благодійні фонди, бронювання волонтерів неможливе.

Бронювати працівників таких організацій можна, якщо зареєстрований благодійний фонд здійснює надання послуг, які необхідні для потреб ЗСУ.

Для отримання броні організація має подати список з відповідним обґрунтуванням та довідкою про кількість військовозобов’язаних.

Мобілізація аспірантів та студентів

Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Згідно із Постановою уряду №92, військовозобов'язані особи, які досягли 27 років, мають з'явитися до своїх територіальних центрів комплектування для проходження медкомісії.

Типи повісток в Україні

Наразі існують лише два типи повісток:

  • перший – для уточнення військово-обліковий даних;
  • другий – для відправлення на військову службу.

Якщо призовнику вручили перший тип документа, то йому потрібно з'явитися до ТЦК, щоб звірити облікові дані та пройти медкомісію. У разі, якщо військовозобов'язаного визнано придатним за всіма критеріями, то він отримує повістку другого типу, що означає відправлення на проходження військової служби.

Хто не отримає повістку на вулиці

Отримати повістку в будь-якому громадському місці може кожен чоловік призовного віку, проте, це не означає негайну відправку на військову службу. Однак є певна категорія громадян, якій точно не зможуть вручити повістку на вулиці.

Йдеться про чоловіків старше 60 років, оскільки вони не вважаються військовозобов'язаними особами. Але представники ТЦК можуть перевірити документи, аби бути впевненими, що цей чоловік не підлягає мобілізації.

Раніше ми розповідали, які дані безробітних передають до військкоматів. Також ми писали, про топ-5 питань щодо перетину кордону під час мобілізації. Як проходить призов на військову службу в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.