Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Строки визначені – скільки служать військові у воєнний час

Наразі в Україні триває мобілізація, а тому на службу можуть забрати військовозобовʼязаних чоловіків та жінок

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Срок служби можна продовжити

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Ще з лютого 2022 року в Україні проголошено воєнний стан. Частина військових служить 11 місяців та більше. Однак є й обмежені строки.

Про це йдеться в законі про військовий обов’язок та військову службу.

Строки військової служби встановлені статтею 23 закону, проте демобілізуватися можливо на підставах, вказаних в статті 26 або у разі наказу Президента про демобілізацію або скасування воєнного стану. У 2023 році військові служать:

  • до 12 місяців ― особи, які на час призову на строкову військову службу мають ступінь вищої освіти магістра;

  • до 18 місяців ― солдати й матроси, сержанти й старшини, які проходять строкову військову службу в Збройних Силах України та інших військових формуваннях;

  • контрактники ЗСУ служать до трьох років рядовими, від трьох до п’яти ― сержантами й старшинами. Від 24 до 60 місяців ― громадяни, яким первинне військове звання присвоєно після проходження повного курсу військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу або в порядку атестування осіб до присвоєння первинних військових звань офіцерського складу запасу;

  • 12 ― 60 місяців ― інші громадяни.

Під час воєнного стану для військовослужбовців за їх бажанням строк проходження військової служби за новим контрактом може бути продовжено на строк від 1 до 10 років, але не довше граничного віку для служби.

Як роботодавець має вручати повістки підлеглим

Раніше ми вже писали про те, що відповідно до постанови №1487, роботодавець може вручати повістки своїм робітникам. Однак це лише за умови отримання відповідного розпорядження від начальника ТЦК. Також роботодавець повинен:

  • видати наказ (розпорядження) про оповіщення військовозобов'язаного, довести його до відома таких осіб під особистий підпис та надіслати копію наказу (розпорядження) у триденний строк до відповідного ТЦК;
  • вручити військовозобов'язаному повістку про явку за викликом до ТЦК;
  • письмово повідомити з наданням витягів із наказів (розпоряджень) відповідним ТЦК про осіб з-поміж військовозобов'язаних, які тимчасово непрацездатні, перебувають у відпустці або у відрядженні;
  • забезпечити здійснення контролю за результатами оповіщення та прибуттям військовозобов'язаного до відповідного ТЦК.

Чи довго ще українцям масово вручатимуть повістки

Начальник Львівського обласного ТЦК Олександр Тіщенко наголосив, що повістки можуть вручати особисто в руки всюди — на вулиці, блокпості, роботі, за місцем проживання чи відпочинку. Це триватиме мінімум до 20 травня 2023-го року.

Детальніше читайте тут.

Раніше ми розповідали, як військовим захиститися від бюрократії в армії. Також ми писали, хто з українців зможе отримати право на звільнення зі служби під час мобілізації.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.