Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: хто точно не отримає повістку на вулиці

Без встановлення особи представники ТЦК не можуть вручити повістку на вулиці

Фото: УНІАН, Freepik. Колаж: Pro Гроші

Кому на вулиці не можуть вручити повістку

Фото: УНІАН, Freepik. Колаж: Pro Гроші

В українців після повномасштабного вторгнення виникає чимало питань з приводу вручення повісток. Зокрема про можливість отримати документ на вулиці та випадки, коли його вручити не можуть.

Про це розповів юрист Ілля Шипко.

Повістки видають всім чоловікам призовного віку. Звісно, далеко не кожен випадок вручення означає відправку на фронт, адже повістки відрізняються за призначенням. Наприклад, людину можуть запросити до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, щоб оновити облікові дані чи призначити військово-лікарську комісію.

Тож не треба боятися повісток на вулиці, важливо знати нормативно-правову базу щодо вручення та розуміти свої права. Так, папірець точно не може отримати чоловік старше 60 років, адже він не вважається військовозобов’язаним. Також важливою процедурою вручення є перевірка та підтвердження особи.

"Якщо особу не встановлено, то зрозуміло, що повістка не може бути виписана, бо немає даних. А виписати повістку без встановлення даних особи не можна. При отриманні повістки громадянин зобов’язаний розписатися про отримання з зазначенням дати отримання", – зазначив Ілля Шипко.

Другий момент – повістку не мають права виписати, якщо вона не містить необхідних реквізитів і печатки, не підписана військовим комісаром. Пустий папірець не є підставою з’явитися в територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

Нарешті, хоч українське законодавство не обмежує місця вручення, але забороняє видавати повістки людям без відповідних повноважень. Варто пам’ятати, що особа у військовій формі не обов’язково є представником ТЦК, тож бажано попросити посвідчення та записати дані людини, яка хоче вручити вам повістку на вулиці.

Як мобілізують жінок-медиків

Попри загальну мобілізацію, жінок з медичною освітою та досвідом роботи не призивають масово. Тим паче не відправляють на фронт силоміць. На цьому наголосила заступниця міністра оборони Ганна Маляр в ефірі загальнонаціонального телемарафону.

Дійсно, деякі жінки також отримують повістки, але їхнє призначення відрізняється: після вручення потрібно лише відвідати ТЦК, щоб уточнити та оновити (за потреби) персональні дані. Це процедура, яка мала місце до війни: жінки-медики, відповідно до законодавства, повинні кожні п’ять років з'являтися у військкомати для актуалізації інформації. Нагадаємо, що обов’язковий військовий облік для жінок відтермінували до 1 жовтня 2023 року.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як вручають повістки внутрішньо переміщеним особам. Також ми повідомляли, чи мають право представники ТЦК силоміць забирати до військкомату.

Більше новин про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.