Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: чи можна забронювати волонтерів

Розповідаємо, як саме проходить процедура бронювання та що для цього потрібно

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Волонтерська організація зможе забронювати працівників лише за однієї умови

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває загальна мобілізація, під час якої певні підприємства та організації можуть бронювати своїх військовозобов'язаних працівників від призову на службу. Це також стосується й волонтерів, але є кілька нюансів.

Про це повідомив юрист Дмитро Дончак.

Чи можна забронювати волонтерів

За словами юриста, волонтерські організації не є юридичними особами, тому, щоб мати можливість бронювання, їм потрібно зареєструвати свою організацію як благодійний фонд.

Згідно із Постановою КМУ №76, благодійний фонд може бронювати своїх працівників за умови, що ця організація здійснює надання послуг, які необхідні для потреб ЗСУ. Військовозобов'язаним працівникам надається відстрочка від призову на військову службу строком на 6 місяців.

Що для цього потрібно

Після реєстрації організація має подати список з відповідним обґрунтуванням та довідкою про кількість військовозобов’язаних.

Обґрунтування має містити інформацію про:

  • виробництво товарів, виконання робіт й надання послуг для забезпечення потреб Збройних Сил, дату та номер укладеного державного контракту (договору) на поставку товарів, виконання робіт й надання послуг, необхідних для забезпечення потреб Збройних Сил або інших військових формувань;
  • відповідність облікових даних військовозобов’язаних, які зазначені у списку, їхнім військово-обліковим документам.

"Кількість військовозобов’язаних має становити 50% кількості працівників підприємства на дату подання списку. Якщо організація має обґрунтовану потребу, то кількість військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню, може перевищувати 50%", – каже юрист.

Після того, як Генеральний штаб ЗСУ погодить цей список, він передає його до Мінекономіки, де вже й ухвалюється остаточне рішення щодо бронювання. Якщо процедура пройшла успішно, то організація має видати заброньованим працівникам витяги із зазначеного рішення та протягом 5 днів повідомити про це ТЦК та СП.

Раніше ми розповідали, чи підлягають мобілізації студенти та аспіранти. Також ми писали, які дані безробітного передають до ТЦК. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.