Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Забрати воювати можуть всіх? Чи підлягають мобілізації студенти та аспіранти

В Україні продовжили дію воєнного стану і наразі він триває до 20 травня 2023 року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Призовники повинні пройти медкомісію

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні тривають воєнний стан та загальна мобілізація. У 2023 році призов не зазнав суттєвих змін, а тому наразі до лав ЗСУ можуть мобілізувати усіх чоловіків віком від 18 до 60 років. Однак більшість людей цікавить питання про те, чи можуть забрати на службу студентів, викладачів та аспірантів українських вишів.

Про це розповів юрист адвокатського об'єднання T&T Partners Владислав Юрчак, пише 24 канал.

"Здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, а тому їх мобілізація є незаконною", – говорить Владислав Юрчак.

Однак це стосується лише тих осіб, які навчаються за денною чи дуальною формою навчання.

Призовники, які досягли 27 років, повинні прибути на призовні дільниці ТЦК СП, аби пройти медкомісію. Відповідне рішення є у порядку проходження військово-лікарняної комісії призовниками, воно закріплене Постановою уряду №92 від 1 лютого 2023 року (набрала чинності 2 лютого 2023 року).

За словами юриста, щодо призовників категорії 27+, вони теж будуть отримувати повістки. Після цього вони мають прибути до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП), щоб замінити приписне свідоцтво на військовий квиток чи тимчасове посвідчення військовозобов'язаних.

Чи можуть мобілізувати безробітних

Раніше ми розповідали, що у тому випадку, якщо безробітні українці є військовозобов’язаними та не мають підстав для відстрочки від служби, вони можуть бути мобілізованими, так само як і громадяни, які працюють.

За словами начальника управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ полковника Романа Горбача, "для доукомплектування військових частин, призивають усі категорії й військово-облікові спеціальності".

Як ТЦК отримують дані про безробітних

У Територіальних центрів комплектування та соцпідтримки є доступ до даних щодо військовозобов'язаних з Єдиної інформаційно-аналітичної системи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції.

Відповідно до чинного законодавства, безробітні для оформлення свого статусу мають обов’язково надати певну інформацію про себе.

Раніше ми розповідали, які типи повісток можуть вручати в Україні під час мобілізації. Також ми писали, хто має право служити за місцем проживання. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.