Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Не виїдуть навіть непридатні? Топ-5 питань про перетин кордону під час мобілізації

Зверніть увагу, що для виїзду з країни необхідно зібрати чимало документів

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні воєнний стан та мобілізація тривають до 20 травня 2023 року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні вже понад рік триває повномасштабна війна. Від 24 лютого 2022-го з країни не можуть виїжджати деякі чоловіки призовного віку. Однак ще й досі у більшості людей залишилися питання щодо перетину кордону.

Про це йдеться в Telegram-каналі адвоката Сімутіна.

Актуальна п’ятірка найчастіших запитань

Чи зможе перетнути кордон чоловік, який має 3 групу інвалідності? Так. Однак для цього потрібно мати пенсійне посвідчення, адже довідка МСЕК не підійде.

Чи дозволений виїзд чоловікам, які тимчасово непридатні? Так, але під час перетину кордону варто предʼявити наявну відстрочку. Якщо такої немає, то вам не дозволять виїхати з країни.

Чи виїде чоловік, який знятий з військового обліку? Виїжджати з України можуть лише ті, які виключені з військового обліку.

Чи зможе виїхати чоловік, у якого троє дітей від різних шлюбів? Якщо у вас немає рішення суду про позбавлення колишньої дружини батьківських прав, то виїхати в іншу країну ви не зможете.

Чи дозволений виїзд чоловіків, які самостійно виховують дитину?

"Знову ж таки, без рішення суду про позбавлення дружини батьківських прав або відібрання дитини – не дозволено", – йдеться у повідомленні.

Військовий облік жінок

Раніше ми писали, що в Україні відклали до 1 жовтня 2023 року взяття на військовий облік жінок. Восени деякі жінки мають відвідати територіальні центри комплектування (військкомати) з відповідною заявою та документами. Після звернення жінок до ТЦК на них відкриють особові справи з усіма даними, а саме про наявність чи відсутність:

  • протипоказань за станом здоров'я;
  • спеціальності або професії, яка є спорідненою з відповідною військово-обліковою спеціальністю. Перелік є у наказі Міністерства оборони №313.

Серед зазначених в наказі спеціальностей є:

  • хімія, хімічні технології та інженерія, біологія;
  • телекомунікації та радіотехніка;
  • інженерія програмного забезпечення, комп’ютерні науки, інформаційні системи та технології, комп’ютерна інженерія, системний аналіз, кібербезпека, мікро- та наносистемна техніка, автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології;
  • метрологія та інформаційно-вимірювальна техніка;
  • науки про Землю, географія, фізика та астрономія;
  • харчові технології, технологія виробництва і перероблення продукції тваринництва;
  • забезпечення військ, озброєння та військова техніка, технології легкої промисловості.

Раніше ми розповідали, чи реально під час мобілізації потрапити до конкретної військової частини. Також ми писали, в кого є право служити за місцем проживання. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.