Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Цікавить кожного призовника: топ-5 питань про мобілізацію в Україні 2023

Розповідаємо, як проходить мобілізація в Україні та які питання більше цікавлять призовників та військових

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Мобілізація в Україні 2023

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває загальна мобілізація, тому є чимало питань, які цікавлять призовників та військових.

Сайт Pro Гроші розповідає, як проходить мобілізація в Україні.

Хто отримуватиме повістки у 2023 році

Усі чоловіки в Україні віком від 18 до 60 років будуть продовжувати отримувати повістки для того, щоб ТЦК та СП могли мати актуальну інформацію щодо обліку. А вручення повісток на вулицях буде відбуватися до тих пір, поки усі чоловіки добровільно та регулярно не почнуть приходити до ТЦК.

Серед чоловіків, яким вручають повістки, призивають лише 5%. Основне завдання повісток – оновлення інформації про спеціальність, роботу та право на відстрочку військовозобов'язаних.

Чому вручають повістки на вулицях

Таким чином в Міністерстві оборони збирають та актуалізують інформацію щодо військовозобов'язаних. Чоловіки дуже рідко надають у територіальні центри комплектування важливі дані про себе, наприклад:

  • яку освіту отримали;
  • куди переїхали;
  • коли одружились, розлучились чи у них з'явились діти.

Тому повістки українські чоловіки можуть отримати у громадських місцях, адже вручати повістки за домашніми адресами малоефективно – люди не відчиняють двері.

Вручення повістки зовсім не означає, що людину одразу призвуть у ЗСУ. Найчастіше людина з повісткою приходить в територіальний центр для уточнення своїх військово-облікових даних. А потім повертається додому.

Чи буде посилений призов у 2023 році

Посилення призову на військову службу після новорічних свят не планують. Але це може відбуватися через зміну ситуації на фронті, цього ніхто не може передбачити. Також є військові, які потребують заміни, це абсолютно нормальний процес.

Мобілізаційні потреби залежать від декількох факторів. Потребу розраховують самі військові. Питання стосовно мобілізації впорядковані Законом "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" та Конституцією України. Наразі потреби у додатковій мобілізації немає.

Кого призивають насамперед

Наразі насамперед призивають громадян з військовим досвідом, однак, за необхідності, можуть призвати осіб, які не проходили військову службу. В такому випадку цю категорію призовників відправляють на навчання терміном 30 днів і більше.

Сили оборони потребують фахівців загальновійськових спеціальностей, наприклад, стрільців та танкістів. Проте українській армії потрібні також зв'язківці та шифрувальники.

У 2023 році можливі коригування у планах мобілізації, але все вже заздалегідь прораховано, у разі потреби нового призову про нього повідомлять публічно. Тому що все залежить від перебігу бойових дій.

Коли заброньованого працівника можуть призвати на службу

Пунктом 4 у постанові "Деякі питання бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану" передбачається, що за умови наявності однієї з чотирьох причинбронювання можуть скасувати. Мова про:

  • закінчення строку дії;
  • завершення виконання або скасування мобілізаційного завдання;
  • ліквідацію органу державної влади, підприємства, установи, організації;
  • звільнення військовозобов’язаного з роботи.

У випадку настання першої підстави, керівник здатен продовжити бронювання для співробітника. Але за наявності однієї з трьох останніх, анулювання відстрочки від призову здійснюється шляхом прийняття рішення Міністерством економіки. Його ухвалюють в одноденний термін на підставі обґрунтованого подання від конкретної організації.

Раніше ми розповідали, що робити, коли вам телефонують з військкомату. Також ми писали, яке максимальне покарання за неявку до військкомату. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.