Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні: яке максимальне покарання за неявку до військкомату

Розповідаємо, яке покарання чекає на чоловіків, які не з'явилися до військкомату після отримання повістки

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Яке покарання чекає на чоловіків за неявку до військкомату

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

В Україні вже понад 10 місяців триває загальна мобілізація, крім того, її було подовжено до 19 лютого 2023 року. Під час мобілізації чоловікам від 18 до 60 років можуть вручати повістки. Однак, що чекає на громадян, які після отримання відповідного документу не з'явилися до військкомату?

Сайт Pro Гроші розповідає, яке покарання загрожує чоловікам за неявку до військкомату.

Яке покарання можуть понести чоловіки

Особи, які підлягають мобілізації та отримали повістку, зобов'язані з'явитися до військкомату або до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК).

Якщо чоловіки належать до категорій, які не підлягають мобілізації, вони мають надати відповідні документи, що підтверджують підстави для звільнення від військової служби.

За неявку до військкомату чоловіки можуть понести навіть кримінальну відповідальність.

Згідно зі ст. 336 Кримінального кодексу України у випадку подальшого ухилення військовозобов’язаним від виконання мобілізаційного розпорядження про направлення на проходження військової служби (зокрема після проходження медкомісії) — особу може бути притягнуто до кримінальної відповідальності у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років.

Якщо призовника було проінформовано про необхідність з’явитися до ТЦК під час телефонної розмови, за умови наявністю доказів виклику, оформлених у належному процесуальному порядку, особу може бути притягнуто до кримінальної відповідальності у вигляді штрафу 5 100−8 500 грн або виправних робіт на строк до одного року.

Також згідно зі ст. 210 Кодексу про адміністративні правопорушення України, за нез’явлення за викликом до ТЦК для визначення призначення у воєнний час встановлена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу 3 400−5 100 грн з подальшим доставлянням особи до ТЦК.

Раніше ми розповідали, чи можуть мобілізувати чоловіків, яких було знято з військового обліку до 24 лютого. Також ми писали, як добровольці можуть отримати статус учасника бойових дій. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.