Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Служити будуть всі? Чи можуть мобілізувати чоловіків, яких було знято з обліку до 24 лютого

Розповідаємо, чи можуть призвати на військову службу чоловіків, яких було знято з військового обліку до початку війни Росії проти України

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Чи мобілізують чоловіків, які вже були зняти з військового обліку

Фото: Уніан, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні під час загальної мобілізації можуть призвати на військову службу чоловіків віком від 18 до 60 років. Однак частину чоловіків було знято з військового обліку до початку війни Росії проти України.

Сайт Pro Гроші розповідає, чи можуть таких чоловіків знову призвати на військову службу.

Що означає зняття з військового обліку

Під час загальної мобілізації призову не підлягають військовозобов’язані, визнані військово-лікарською комісією (ВЛК) тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я або ж повністю непридатними з виключенням із військового обліку.

Перелік людей, які не підлягають призову, визначений в статті 23 закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Зняття з військового обліку означає, що людина повністю непридатна до служби та не підлягає мобілізації.

При цьому, якщо призовнику була встановлена непридатність до служби до початку повномасштабної війни, то його можуть повторно викликати на медкомісію та перевірити стан здоров'я.

Список хвороб, з якими не призивають до військової служби, значно звужується під час воєнного стану, тому навіть якщо у чоловіка є відмітка про виключення з військового обліку, його все одно можуть мобілізувати під час війни.

У разі, якщо під час проходження повторної медкомісії чоловіка визнають обмежено придатним, то його можуть мобілізувати на службу у військових комісаріатах, установах, організаціях або навчальних закладах. Це означає, що такого чоловіка не відправлять в зону активних бойових дій.

Хто може бути непридатним до військової служби

Непридатність чоловіка до військової служби має право визначати тільки військово-лікарська комісія (ВЛК). Законодавством України встановлено три категорії непридатності до служби:

  • обмежено придатний;
  • непридатний у мирний час, але обмежено придатний у воєнний час;
  • непридатний, виключений із військового обліку.

Раніше ми розповідали, що буде з тими, хто ігнорує повістки у дверях. Також ми писали, чому вручають повістки на вулицях. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.