Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Мобілізація в Україні 2023: що чекає на призовників

Розповідаємо, як проходитиме мобілізація в Україні у 2023 році

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

Що буде з призовом у 2023 році

Фото: Уніан. Колаж: Pro Гроші

В Україні подовжено воєнний стан до 19 лютого 2023 року, це означає, що триватиме також загальна мобілізація.

Начальник управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ Збройних Сил України Роман Горбач на брифінгу розповів, якою буде мобілізація у 2023 році.

Мобілізація 2023

У 2023 році призов буде плановим, виходячи із потреб Сил оборони. Наразі насамперед призивають громадян з військовим досвідом, однак, за необхідності, можуть призвати осіб, які не проходили військову службу. В такому випадку цю категорію призовників відправляють на навчання терміном 30 днів і більше.

Наразі Сили оборони потребують фахівців загальновійськових спеціальностей, наприклад, стрільців та танкістів. Проте українській армії потрібні також зв'язківці та шифрувальники.

Щодо нової хвилі мобілізації, то чекати її одразу після новорічних свят не варто, всі чинники вже прораховані Генштабом. Українській армії більше потрібне озброєння, аніж людський ресурс. Багато громадян знаходяться у резерві ще після 24 лютого 2022 року. У 2023 році можливі коригування у планах мобілізації, але все вже заздалегідь прораховано, у разі потреби нового призову про нього повідомлять публічно. Тому що все залежить від перебігу бойових дій.

Кого можна звільнити з військової служби

Розділ 19 Кримінального кодексу України перераховує види кримінальних правопорушень проти встановленого порядку несення військової служби:

  • непокора;
  • невиконання наказу;
  • опір начальникові або примушування його до порушення службових обов’язків;
  • погроза або насильство щодо начальника;
  • порушення статутних правил взаємовідносин між військовослужбовцями за відсутності відносин підлеглості;
  • самовільне залишення військової частини або місця служби;
  • дезертирство;
  • ухилення від військової служби шляхом самокалічення або іншим способом;
  • викрадення, привласнення, вимагання військовослужбовцем зброї, бойових припасів, вибухових або інших бойових речовин, засобів пересування, військової та спеціальної техніки чи іншого військового майна, а також заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем;
  • умисне знищення або пошкодження військового майна;
  • необережне знищення або пошкодження військового майна;
  • втрата військового майна та інші.

Раніше ми розповідали, що робити, якщо вам телефонують з військкомату. Також ми писали, як отримати гроші за майно, яке не дали на службі. Більше про мобілізацію в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.