Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Субсидії зменшать, пільги скасують, а соцдопомогу змінять — головне про гроші за тиждень

Сайт Pro Гроші зібрав головні новини поточного тижня про економіку, фінанси та про те, що змінилося у житті країни у перший місяць літа

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Головні економічні новини тижня

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Минулого тижня стало відомо, коли підприємцям в Україні повернуть довоєнні пільги та які ще зміни передбачаються. Тим часом держава планує якомога більше послуг зробити доступнішими для громадян.

Сайт Pro Гроші розповідає, що відбувалося в нашій країні з 19 по 25 червня.

Українцям уріжуть розмір субсидій

У 2023 році розмір субсидії у неопалювальний період буде меншим не тільки через відсутність рахунків за опалення. Скорочення відбудеться ще й через підвищення пенсій у рамках індексації, яка відбулася у березні.

Усе тому, що у більшості громадян збільшилися пенсійні виплати, а тому допомогу на оплату житлово-комунальних послуг їм нараховуватимуть меншу.

ФОПам скасують пільги

Те, про що активно говорять останні декілька місяців нарешті станеться у серпні — спеціальна спрощена система оподаткування зі ставкою єдиного податку 2% буде скасована.

Як розповів очільник податкового комітету Данило Гетманцев, з 1 числа платникам податків дозволять обирати, на який податковий режим переходити.Також з'явиться норма, яка зробить неможливою штрафувати за порушення правил застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) "заднім числом".

Також поступово зніматиметься фінансова відповідальність за порушення у сфері РРО. Малий бізнес (ФОПи другої та третьої груп), якщо порушуватиме правила РРО у наступні два роки, сплачуватиме на 25 і 50% менші суми штрафів.

Для українців запровадять "універсальну" допомогу

В уряді вважають, що наразі система держвиплат для громадян, які потребують фінансової підтримки є недосконалою, тобто її потрібно змінювати. Тож для громадян хочуть створити механізм, який передбачає лише одну виплату, замість декількох.

"Бідність, похилий вік, зміна місця проживання та інші виклики. Важливо, щоб ми підійшли до реалізації цих викликів системно. Нашим завданням є об'єднання безлічі дрібних допомог, які на сьогодні є в Україні, і створення однієї простої, універсальної, яка дасть змогу сім'ї вийти в самостійність", – пояснила міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович.

Держпослуги для громадян

Президент Володимир Зеленський минулого тижня озвучив плани максимального переведення послуг в онлайн-площину. Лідер держави зазначив, що альтернативні шляхи одержання будуть доступні для всіх послуг – від реєстрації бізнесів чи отримання соціальної допомоги до будь-якого іншого державного сервісу.

Нові правила для банків та обмінників

Фінустанови, зокрема, повинні здійснювати валютно-обмінні операції з усіма без винятку банкнотами іноземної валюти, окрім значно зношених чи пошкоджених. Крім того, банкам та небанківським установам заборонено встановлювати певні обмеження щодо банкнот, які є законним платіжним засобом на території країни, яка, власне, й випускала ці купюри.

Раніше сайт Pro Гроші також розповідав, хто з українців отримає доплати до пенсій у 570 грн. Ще ми пояснювали, коли в Україні завершиться загальна мобілізація.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.