Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсії в Україні – хто отримує доплати у розмірі 570 гривень

З'ясовували, який розмір пенсії у 2023 році позбавляє громадянина права на отримання додаткової виплати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Пенсіонери віком 80+ мають право на доплату

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Пенсіонери України, окрім пенсії, можуть також отримувати й додаткові виплати. Таке право мають пенсіонери від 70 до 80 років – їм можуть нараховувати додатково ще від 300 до 570 гривень.

Про це кажуть у Пенсійному фонді.

Крім досягнення певного віку, є ще один важливий нюанс, про який потрібно знати. Важливий критерій надання вікової доплати – обмеження за розміром пенсії. Якщо пенсіонер отримує більше 10 340 гривень, то на доплату він не має права.

Хто отримує доплати в розмірі 570 гривень

Пенсіонерам віком 80+ встановлюють до пенсії 570 гривень. Однак, тут слід мати на увазі те, що пенсіонери віком від 75 до 80 років одержують щомісяця 456 гривень, а при досягненні 80 років цю суму збільшують до 570 гривень, доплачуючи різницю.

Зазначимо, що, за даними Пенсійного фонду, станом на квітень 2023 року, в Україні пенсії отримували 10,697 мільйона осіб. Кількість пенсіонерів за минулий рік зменшилась на 96 тисяч.

Кому взагалі не підвищать пенсії у 2023 році

Як ми розповідали раніше, деяким громадянам взагалі не планують змінювати розмір грошового забезпечення. Тож у 2023 році вони не підпадають під індексацію. Мова про чотири категорії:

  • працюючих пенсіонерів з недостатнім страховим стажем, розрахована пенсія яких не перевищує 2 100 гривень;
  • колишніх працівників прокуратури;
  • пенсіонерів з максимальними виплатами за розрахунком – 20 930 гривень;
  • пенсіонерів, які отримують щомісячне довічне грошове утримання, зокрема суддів.

Страховий стаж, набутий за кордоном

Якщо людина офіційно працевлаштована на території іншої держави, то відповідно до домовленостей в галузі соціального забезпечення розрахунок пенсійних виплат відбувається з урахуванням того страхового стажу, який набутий в конкретній країні.

Але в разі відсутності необхідного стажу для визначення права на пенсію роки можуть сумуватися. Наприклад, будуть враховувати стаж, отриманий як в Україні, так і в Польщі чи Естонії.

Який середній розмір пенсій у 2023 році

Суми виплат залежать від наявного страхового стажу та надбавок. В середньому понад 10 000 грн отримують лише 9,9% пенсіонерів. Інші відсоткові відношення такі:

  • від 5 тисяч гривень — 23,1%;
  • від 4 до 5 тисяч гривень — 15,3%;
  • від 3 до 4 тисяч гривень — 21,3%;
  • від 2 до 3 тисяч гривень — 29,8%.

Раніше сайт Pro Гроші писав, на скільки підвищили виплати працюючим пенсіонерам у 2023 році. Також ми повідомляли, скільки отримують вчителі на пенсії в Україні та розповідали, від чого залежить розмір виплат.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.