Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні може з’явитися "універсальна" допомога: якими будуть виплати

Громадяни отримують різні види соціальної допомоги на різноманітні потреби, хоча доцільніше надавати лише одну

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям можуть виплачувати універсальну соціальну допомогу

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні може з’явитися так звана універсальна соціальна допомога. Це державна підтримка, яка об’єднає безліч інших дрібних допомог, що існують зараз.

Про це розповіла міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович на Конференції з відновлення України в Лондоні.

Вона наголосила, що система надання грошового забезпечення українцям, які цього потребують, наразі недосконала. Необхідно забезпечувати громадян соціальною підтримкою, не розпорошуючись на дрібні потреби, а системно.

Тож не виключено, що в потенційному майбутньому замість багатьох виплат буде лише одна, що поєднає різні види підтримки.

"Бідність, похилий вік, зміна місця проживання та інші виклики. Важливо, щоб ми підійшли до реалізації цих викликів системно. Нашим завданням є об'єднання безлічі дрібних допомог, які на сьогодні є в Україні, і створення однієї простої, універсальної, яка дасть змогу сім'ї вийти в самостійність", – уточнила Оксана Жолнович.

Також міністерка наголосила, що пріоритетним завданням для держави є підтримка її населення. Водночас кошти варто призначати лише тим громадянам, які дійсно не можуть без них вийти на стабільний рівень життя.

Чому ВПО можуть втратити виплати

Існують об’єктивні причини, через які внутрішньо переміщеним особам відмовлять у наданні фінансового забезпечення. Можна виділити 5 підстав, які трапляються найчастіше:

  • населений пункт виключили зі списку територій, де ведуться бойові дії, чи тимчасово окупованих територій;
  • ВПО не проживає за вказаною адресою, але не повідомила органи соціального захисту про зміну місця протягом 10 календарних днів;
  • особа виїхала за кордон і живе там понад 60 днів;
  • внутрішньо переміщені особи отримали цей статус до 24 лютого 2022 року (але за умови повторної евакуації з окупації чи зони бойових дій виплати призначать);
  • діти переселенців не отримують допомогу ВПО, за винятком випадків, коли батьки переїхали з населеного пункту в районах бойових дій або окупації після 24 лютого.

Зауважимо, деякі види доходів не впливають на призначення фінансової допомоги. Зокрема не зважають на наявність гуманітарної підтримки, коштів від благодійних фондів і міжнародних організацій, субсидій на комуналку, різних видів компенсацій, реєстрації ФОП чи офіційного працевлаштування, купівлі нерухомого чи рухомого майна.

Раніше сайт Pro Гроші писав про компенсацію роботодавцям і розповідав, коли можна отримати гроші за найм працівників. Також ми повідомляли, яку фінансову допомогу виплачують українцям за кордоном і де нараховують найбільше.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.