Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Уряд планує повернути довоєнні податки: коли скасують 2% "спрощенки"

Кабмін планує скасувати мораторій на податкові перевірки й спрощену систему зі ставкою єдиного податку 2%

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У найближчому майбутньому планують подати до Верховної Ради три законопроєкти

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Уряд України за підтримки Міжнародного валютного фонду планує відновити довоєнний стан податкового адміністрування та політики.

Про це йдеться у Меморандумі про економічну та фінансову політику Моніторингової програми за участю ради директорів МВФ (PMB), пише Інтерфакс-Україна.

Що може змінитися для платників податку

Найближчим часом до Верховної Ради подадуть законопроєкти, які наберуть чинності з 1 липня (структурний маяк кінець січня):

  • про скасування мораторію на здійснення податкових перевірок;
  • про скасування спрощеної системи зі ставкою єдиного податку 2% та відновлення довоєнного режиму для цих платників податків;
  • про забезпечення застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) у закладах роздрібної торгівлі, зокрема поновлення відповідальності за порушення цих вимог.

Також уряд планує працювати над побудовою сучасної системи адміністрування доходів, яка включатиме обмеження можливості ухилення від оподаткування ПДФО через використання спрощеного режиму оподаткування платниками податків третьої групи.

Нагадаємо, що Верховна Рада 15 березня ухвалила законопроєкт, який ввів 40 нововведень для бізнесу під час воєнного стану.

Компанії з оборотом до 10 млрд гривень мали змогу перейти на спрощену систему оподаткування, як на третій групі ФОП. Так, замість ПДВ (20%) та податку на прибуток (18%) вони сплачували 2% з доходу.

Більшість пільг, які бізнес отримав у перші місяці війни, вже скасували. 21 червня Верховна Рада повернула мита і податки на імпорт і розмитнення автомобілів. У вересні уряд повернув акциз на пальне. До "норми" повернулися й перевірки бізнесу з боку податкової.

У коментарі для Forbes голова фінансового комітету ВР Данило Гетманцев сказав, що норму, яка дозволяє компаніям з оборотом до 10 млрд грн перейти на спрощену систему оподаткування зі ставкою 2% від обороту, ймовірно, скасують з 1 липня 2023 року.

Які штрафи передбачаються для ФОПів за несплату податків

Раніше сайт Pro Гроші пояснював, які саме штрафи можуть отримати ФОПи.

Єдиний податок

1 і 2 група ФОП. Якщо підприємець не сплатив єдиний податок, або сплатив його не в повному обсязі, йому нараховують штраф в розмірі 50% ставки єдиного податку. Причому сума штрафу фіксована. Тобто навіть якщо ви недоплатили 10 грн, все одно штраф становитиме 50% ставки податку.

3 група ФОП. Сума залежить від строку, на який затримано сплату єдиного податку:

  • до 30 днів – 5% від суми боргу;
  • понад 30 днів – 10% суми боргу;
  • якщо буде доведено, що ФОП 3 групи умисно не сплатив єдиний податок, штраф становитиме 25% від суми боргу.

Окрім штрафу, вам може бути нарахована й пеня. Її розмір залежить від того, хто помітив заборгованість. Якщо ви помилилися й недоплатили суму єдиного податку, то пеню вам почнуть нараховувати після того, як мине 90 днів після закінчення строку сплати цього податку. А якщо протягом цих 90 днів виявити недоплату самостійно, то пені взагалі не буде.

Але якщо недоплату виявить податкова, то підприємцю нарахують пеню за кожен прострочений день, починаючи з першого робочого дня після закінчення строку сплати єдиного податку.

ЄСВ

ФОПи всіх груп, що сплачують єдиний податок та перебувають на загальній системі оподаткування, мають право не сплачувати єдиний соціальний внесок (ЄСВ), починаючи з 1 березня 2022 року. Ця пільга діятиме до завершення воєнного стану та ще протягом 12 місяців після цього.

Крім того, ФОПів звільнено від сплати ЄСВ за себе. А ФОПам 2 та 3 груп, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, дозволено не сплачувати єдиний соціальний внесок за працівників, мобілізованих до лав Збройних Сил України.

Відповідно, штрафи наразі не застосовуються.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як стати волонтером і не натрапити на проблеми з податковою. Також ми розповідали, чи можуть банки контролювати доходи й податки клієнтів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.