Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Скасування пільг для ФОПів: українцям пояснили, яких змін очікувати у серпні

У Верховній Раді визначилися, коли повертати довоєнний податковий режим, тож розповідаємо, які правки врахували можновладці та що зміниться для підприємців

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Планується, що зміни для підприємців запровадять в останній місяць літа

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Довоєнний стан податкового адміністрування та політики таки відновлять в Україні влітку 2023 року. Усі основні правки до законопроєкту №8401 вже погодили у стінах Верховної Ради.

Як повідомив у своєму Telegram-каналі очільник податкового комітету Данило Гетманцев, спеціальна спрощена система оподаткування зі ставкою єдиного податку 2% буде скасована з 1 серпня.

Які зміни запланували

За інформацією політика, платникам податків дозволять обирати, на який податковий режим переходити. Правила переходу погодив податковий комітет. Також Гетманцев розповів, що найскладнішим було питання щодо відновлення перевірок бізнесу.

"Але мені здається, нам вдалося знайти критерії, які упереджують сумлінний бізнес від проведення перевірок", — зазначив він.

Як пояснив Гетманцев, під час засідання робочої групи, яка розглядала запропоновані правки у законопроєкт №8401, усі погодилися, що перевірки не стосуватимуться "білого" бізнесу. Також робоча група визначилася з п'ятьма критеріями для проведення перевірок(за підсумками 2021 року):

  • рівень сплати податку на прибуток нижчий на 50% та більше за середньогалузевий;
  • рівень сплати ПДВ нижчий на 50% та більше за середньогалузевий;
  • дебіторська заборгованість перевищує кредиторську більше ніж у два рази;
  • зарплата менша середньої по регіону у відповідній галузі;
  • загальна сума витрат підприємницької діяльності 75% або більше загальнорічного оподатковуваного доходу, за умови, що сума задекларованого доходу становить 10 і більше млн гривень.

Зі слів Данила Гетманцева також відомо, що для прифронтових територій дію мораторію на перевірки продовжать.

Також з'явиться норма, яка зробить неможливою штрафувати за порушення правил застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) "заднім числом" – з 1 січня 2022 року до 1 серпня 2023 року.

Також поступово зніматиметься фінансова відповідальність за порушення у сфері РРО (крім торгівлі підакцизними податками), якщо вони були вчинені на прифронтових територіях.

Малий бізнес (ФОПи другої та третьої груп), якщо порушуватиме правила РРО у наступні два роки, сплачуватиме на 25 і 50% менші суми штрафів.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, що нового для ФОПів незабаром з'явиться у "Дії". Також ми писали, чому податкова може виписати штраф у розмірі 30 тисяч гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.