Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деяким українцям зменшать розмір субсидії у 2023 році: кого торкнуться зміни і чому

Розповідаємо, з якої причини частині українців зменшать розмір допомоги на оплату комунальних послуг

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Через збільшення доходів субсидіантів-пенсіонерів, їм "уріжуть" допомогу на оплату комуналки

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Традиційно в неопалювальний період розмір житлових субсидій для громадян зменшується через відсутність рахунків за опалення. Втім, у 2023 році розмір допомоги на оплату житлово-комунальних послуг в неопалювальному сезоні зменшиться зі ще однієї причини.

Як пояснили в Головному управлінні Пенсійного фонду у Вінницькій області, виплати зменшаться через підвищення пенсій у рамках індексації, яка відбулася у березні.

Оскільки доходи більшості субсидіантів-пенсіонерів збільшилися, допомогу на оплату житлово-комунальних послуг їм нараховуватимуть меншу.

За словами начальниці ГУ Пенсійного фонду у Вінницькій області Олени Корчаки, кожна субсидія розраховується індивідуально, а розмір залежить від витрат домогосподарства, та доходів, які отримують його представники.

"Враховуючи, що пенсійна виплата зросла, відповідним чином розмір субсидії міг змінитися, або взагалі бути рівним нулю", — підкреслила вона.

Як призначатимуть субсидії на опалювальний сезон

Громадяни мають лише подати заяви на оформлення субсидій, а увесь інший процес буде за соцслужбами. Тобто, уповноважений представник родини подає спрощену заяву, у якій вказує:

  • інформацію про членів домогосподарства, на яких треба призначити субсидію;
  • місце проживання та реквізити рахунку, на який мають зараховуватись субсидії.

Надалі усі відомості збиратимуть органи Пенсійного фонду.

Кому субсидію не призначать автоматично

Відвідати держоргани доведеться особам, які орендують житло. Мова про допомогу на неопалювальний період. Для цього українцям потрібно буде надати відповідну заяву та декларацію про доходи у ПФУ. Інакше субсидію не нарахують.

Також повторно звернутися до Пенсійного фонду потрібно громадянам, у яких змінилася кількість фактично проживаючих осіб у домогосподарстві, оскільки від цього залежить розмір сукупного доходу.

Ще заяву мають подати українці, які претендують на житлову субсидію для придбання зрідженого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Розмір субсидії

В неопалювальний сезон він коливається у межах 350-400 гривень.

Раніше ми писали, про масштабну перевірку виплат субсидії та чого очікувати українцям. Також ми розповідали, як дізнатись суму допомоги на оплату житлово-комунальних послуг.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.