Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нацбанк запровадив нові правила для обмінників та банків: що зміниться

Розповідаємо, що зміниться в роботі обмінників, банків та інших установ після ухвалених рішень НБУ

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

НБУ ухвалив важливі рішення щодо роботи обмінників та банків

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після того, як обмінники почали встановлювати комісію за обмін старих або пошкоджених купюр, Національний банк України здійснив комплекс заходів для врегулювання таких непорозумінь. Регулятор ухвалив три важливі рішення.

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Скасовано перелік ознак незначного зношення банкнот

Ухвалені зміни до нормативно-правої бази передбачають здійснення валютно-обмінних операцій з усіма без винятку банкнотами іноземної валюти, окрім значно зношених чи пошкоджених. Обмінники повинні приймати всі купюри, справжність яких підтверджена з використанням лічильників та детекторів.

Також банкам та небанківським установам заборонено відмовляти громадянам в обміні іноземної валюти, яка за дизайном та елементами захисту повністю відповідає зразкам та описам іноземних центробанків.

Щодо купюр, які мають ознаки значного зношення або пошкодження, то для них має бути передбачена процедура інкасо. Тому в обмінниках, банках та інших установах має бути розміщений чіткий перелік ознак значного зношення банкнот та тарифи процедури інкасо.

Заборона встановлення обмеження щодо номіналу та року випуску банкнот

Банкам та небанківським установам заборонено встановлювати певні обмеження щодо банкнот, які є законним платіжним засобом на території країни, яка, власне, й випускала ці купюри.

Національний банк попередив, що в іншому випадку такі дії розцінюватимуться не лише як недотримання регуляторних вимог НБУ, але і як потенційна ознака шахрайської діяльності.

Запроваджено посилений контроль

За порушення певних вимог Нацбанку вживатимуться належні заходи впливу на банки та небанківські установи, зокрема, зупинення можливості здійснення окремих видів валютних операцій.

Загалом, в залежності від рівня вчиненого правопорушення, були запроваджені штрафні санкції для банків та небанківських установ. Йдеться про такий максимальний розмір штрафу:

  • для банків передбачений штраф у розмірі до 400 000 гривень та планується його збільшення за суттєві порушення;
  • для небанківських фінансових установ – штраф у розмірі до 5% від розміру власного капіталу установи.

Раніше ми розповідали, чи мають право обмінники стягувати комісію за проведення операції. Також ми писали, що українські банки обмінюватимуть "мокрі" гривні безплатно.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.