Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Скасування податків та підвищення мінімальної зарплати – головне про гроші за тиждень

Розповідаємо, як зміниться фінансова ситуація країни та громадян завдяки змінам, які відбудуться вже скоро

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Розповідаємо про головні економічні новини тижня

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

На тижні, що минає, українцям пообіцяли підвищити мінімальну зарплату у 2024 році. Також Нацбанк вперше з 24 лютого 2022 року пом'якшив низку валютних обмежень та дозволив банкам продавати населенню валюту.

Сайт Pro Гроші нагадує про головні події, які сталися в період з 28 серпня по 3 вересня.

Нові правила продажу безготівкової валюти

У Національному банку вперше від початку повномасштабної війни запровадили пом'якшення щодо деяких валютних обмежень для безготівкового продажу валюти громадянам.

Отже, з 29 серпня в Україні:

  • банки можуть продавати безготівкову іноземну валюту населенню без підтвердження підстав чи зобов’язань для проведення такої операції. Відповідні операції здійснюватимуться за курсом, установленим банком, у межах щомісячного ліміту в розмірі 50 000 гривень в еквіваленті в одному банку;
  • громадяни щомісяця зможуть купувати не 100 000 гривень, а 200 000 безготівкової іноземної валюти, щоби потім розміщати гроші на депозит від 3 місяців.

"Нульове розмитнення" автомобілів

Не сплачувати ввізне мито, ПДВ та акцизний податок під час імпорту автомобілів з-за кордону планують дозволити військовослужбовцям, ветеранам війни та особам з інвалідністю через війну.

За нововведення ще має проголосувати парламент. Якщо це станеться, то громадяни під час воєнного стану зможуть без особливих перешкод ввозити до України:

  • легкові автомобілі;
  • кузови до них;
  • причепи та напівпричепи.

Також завозити автівки в Україну дозволять іншим особам за дорученням.

Кредитні спілки запрацюють по-новому

Закон "Про кредитні спілки" офіційно запрацює з 1 січня 2024 року. Очікується, що завдяки новому закону відновиться довіра громадян до інституту кредитних спілок, адже підвищиться їхня стійкість та прозорість. Ці умови є стануть ще більш актуальними під час післявоєнного відновлення України.

Підвищення мінімалки

У 2023 році мінімальна зарплата українців не зросла через росіян, які підступно вдерлися до нашої країни та розв'язали криваву війну, звівши нанівець зростання економіки України.

Втім на 2024 рік у Міністерстві фінансів вже є плани щодо поліпшення фінансового становища громадян. Рівень мінімальної зарплати у відомстві планують змінювати наступним чином:

  • з 1 січня 2024 року – 7 100 грн;
  • з 1 липня 2024 року – 8 000 грн;
  • з 1 січня 2025 року – 8 370 грн;
  • з 1 січня 2026 року – 8 956 грн.

Зауважимо, що Кабмін має подати проєкт державного бюджету на наступний рік до 15 вересня 2023 року. Тоді й буде зрозуміло, як зросте мінімальна зарплата.

Реструктуризація боргів

З 1 вересня 2023 року фізичні особи – позичальники банків, що ліквідуються, отримали можливість реструктуризувати свої борги. Умови наступні:

  • розмір відсоткової ставки за кредитним договором складатиме 0,001% річних;
  • розмір комісій, передбачених кредитними договорами, встановлюються на рівні 1 копійки та застосовуються з місяця, наступного за місяцем, в якому відбулось приєднання до умов реструктуризації.

Погашення кредитної заборгованості відбуватиметься щомісяця, починаючи з місяця приєднання до умов реструктуризації.

Раніше ми розповідали про найважливіші нововведення вересня та чого очікувати від змін. Також ми писали, як змінилися компенсації за невикористані відпустки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.