Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Три важливі нововведення вересня: до яких змін готуватися українцям

Редакція Pro Гроші розповідає, які нововведення запланувала влада для громадян у перший місяць осені

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні відбудуться важливі зміни у перший місяць осені

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Зміни в Україні відбуваються постійно. Не став виключенням і вересень 2023 року. Наприклад, дехто з українців почне отримували доплати від ООН.

Сайт Pro Гроші розповідає, які важливі зміни відбудуться у нашій країні у перший місяць осені.

Ще частину ВПО позбавлять виплат

З 1 вересня з'явилися нові підстави для позбавлення щомісячної держдопомоги для внутрішньо переміщених осіб. Її щомісяця виплачують громадянам, які не виїхали з України та оформили статус ВПЛ. Розмір виплат становить:

  • для осіб з інвалідністю та дітей вона – 3 тисячі гривень;
  • для інших осіб – 2 тисячі гривень.

Урядова постанова №709 передбачає, що виплати втрачають громадяни, які:

  • придбали транспортний засіб, якому менше як п'ять років, крім авто, які були придбані волонтерами та передані на потреби оборони країни;
  • купили нерухомість на понад 100 тисяч гривень (крім житла, отриманого коштом державного чи місцевого бюджету);
  • мають на депозитному банківському рахунку кошти на загальну суму більш як 100 тисяч гривень;
  • купили іноземну валюту (крім валюти, отриманої від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних, соціальних, освітніх послуг), а також банківські метали на загальну суму понад 100 тисяч гривень;
  • володіють житлом, яке розташоване на територіях, на яких не ведуться бойові дії та які не є тимчасово окупованими, якщо таке житло має площу понад 13,65 м2 на одного члена сім’ї.

Деякі пенсіонери отримають доплати від ООН

Виплати від Всесвітньої продовольчої програми ООН передбачені українцям пенсійного віку, які:

  • проживають на територіях активних або можливих бойових дій (включених до визначеного урядом переліку);
  • отримують пенсійні виплати менші за 3 тисячі гривень;
  • не отримували інших грошових допомог (допомоги на проживання для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) чи від міжнародних організацій) з 1 березня цього року.

Пенсіонерам, які відповідають описаним вище критеріям, впродовж чотирьох місяців нараховуватимуть допомогу, розмір якої – різниця між пенсією, яку вони вже отримують, і сумою 3 тисячі гривень. Водночас мінімальний розмір виплати — 100 гривень.

Послаблення валютних обмежень

Вперше після того, як Росія розпочала повномасштабну війну проти нашої країни, Нацбанк пом’якшив низку валютних обмежень безготівкового продажу валюти громадянам. Зокрема:

  • банкам дозволили продавати безготівкову іноземну валюту населенню без підтвердження підстав чи зобов’язань для проведення такої операції. Відповідні операції здійснюються за курсом, установленим банком, у межах щомісячного ліміту в розмірі 50 тисяч гривень в еквіваленті в одному банку;
  • щомісячний ліміт на купівлю населенням безготівкової іноземної валюти з подальшим розміщенням на депозит від трьох місяців збільшився зі 100 тисяч гривень до 200 тисяч гривень в еквіваленті

Таким чином Національний банк України продовжує свою політику щодо пом'якшення валютних обмежень та створює умови для переходу до більш гнучкого обмінного курсу.

Раніше ми розповідали, яке нововведення щодо мобілізації запрацює в Україні вже з жовтня. Також ми писали, де в Україні готуються до запровадження графіків відключень світла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.