Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні після року перерви хочуть підвищити мінімалку – коли і на скільки

Федерація профспілок України оприлюднила пропозиції щодо розмірів мінімальної зарплати на 2024 рік

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Мінімальна заробітна плата зросте у наступному році

Фото: pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Під час війни у багатьох українців значно погіршилося фінансове становище. Також мінімальна зарплата не підіймалася з 1 січня 2023 року. Однак невдовзі ця ситуація повинна змінитися.

Про це йдеться у листі Мінфіну щодо підготовки бюджетних запитів на 2024-2026 роки.

Міністерство фінансів запропонувало підвищити рівні мінімальної заробітної плати. Вони можуть стати такими:

  • з 1 січня 2024 року – 7 100 грн;
  • з 1 липня 2024 року – 8 000 грн;
  • з 1 січня 2025 року – 8 370 грн;
  • з 1 січня 2026 року – 8 956 грн.

Також Міністерство фінансів зазначає, що обсяг видатків на оплату праці працівників державних органів на 2024 рік буде визначено на рівні, передбаченому у державному бюджеті на 2023 рік (тобто залишаться без змін). Виключення складатиме тільки сектор безпеки та оборони.

Зазначимо, що уряд має подати проєкт державного бюджету на наступний рік до 15 вересня 2023 року. Саме тоді стане відомий точний обсяг мінімальної заробітної плати на 2024 рік.

До держбюджету готують зміни

Нещодавно перший заступник голови Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Михайло Цимбалюк заявив про те, що мінімальну зарплату можуть підвищити вже з 1 січня.

"Ми очікуємо проєкт бюджету, який на початку вересня вже повинен зайти у ВР. Побачимо, які там будуть стартові показники. Мені видається, що мінімальну зарплату можна було б підняти", – зазначив він.

Середня зарплата змінилася у 2023 році

Вперше з початку повномасштабної війни в Україні середня заробітна плата перевищила показники аналогічного періоду минулого року. Всього підвищення склало більше ніж 2 000 гривень.

Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев раніше розповів, що за перше півріччя 2023 року середня зарплата склала 13 780,8 гривні, а вже у червні поточного року вона зафіксувалася на рівні 16 012,4 гривні.

Таким чином, червень став першим місяцем з початку війни, в якому реальна зарплата (з урахуванням інфляції) зросла проти аналогічного періоду минулого року.

Раніше ми писали, скільки платять на державній роботі в Україні. Також ми розповідали про те, скільки платять в Армії відновлення та яку роботу пропонують.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Колаж: Дар'я Давиденко
Кар'єра

Чи реально заробляти на фрилансі від 1 000 доларів: українець поділився історією успіху

Українець з досвідом у фрилансі розповів, що грає важливу роль при переході з офіційної роботи, і дав поради новачкам, як вийти на стабільний рівень заробітку

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.