Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Скасування податків і нововведення для переселенців — головне про гроші за тиждень

Сайт Pro Гроші пригадує найважливіші економічні новини тижня, що незабаром залишиться у минулому

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Головні економічні новини тижня

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Перший тиждень травня розпочався для українців з ракетних обстрілів з боку Російської Федерації. Втім, чергова спроба росіян влаштувати терор не вплинула серйозно на економічне життя нашої країни.

Тому сайт Pro Гроші згадує, які зміни запроваджували у нашій державі в період з 1 по 6 травня 2023 року.

Зміни у реєстрації переселенців

Уряд дозволив українцям, житло яких розташоване на тимчасово окупованих територіях або на територіях, де ведуться бойові дії, декларувати чи реєструватися на новому місці проживання не скасовуючи реєстрацію попереднього місця проживання.

А ще переселенцям, після звернення у центральні органи виконавчої влади, зможуть оформити або обміняти документи, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України, або документи, що підтверджують їх спеціальний статус.

Українцям скасували деякі податки

У зв'язку з війною та, як наслідок, значним забрудненням українських земель, аграріям та власникам земельних ділянок держава дозволила не сплачувати податок на землю. Мова про наступні земельні ділянки:

  • які знаходяться на територіях, де ведуться бойові дії;
  • є тимчасово окупованими;
  • які перебувають у консервації або забруднені вибухонебезпечними предметами.

Одну із виплат на роботі можуть перерахувати

Якщо ви отримаєте травму на робочому місці, але під час розслідування з'ясується, що інцидент стався не лише з вини роботодавця, а ще й внаслідок порушення вами правил охорони праці, то розмір страхової допомоги можуть зменшити.

Наразі розмір такої виплати залежить від ступеня втрати працездатності, виходячи з 17 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Виплати у 40 тисяч гривень

Гроші виплачує Данська рада у справах біженців. Фінансова підтримка надається у рамках програми підтримки домогосподарств в Іванківській громаді у Київській області.

Розмір фінансової допомоги наступний:

  • до 40 тисяч грн – для фізичних осіб на відновлення власного господарства, створення або розширення бізнесу та/або самозайнятості;
  • від 40 тисяч грн – для підприємств і ФОПів, які мають офіційно зареєстрований бізнес.

В Україні може з'явитися новий податок

Йдеться податок на алкогольні напої, розмір якого становитиме 10% від встановлених мінімальних роздрібних цін. Зібрані кошти хочуть направити на фінансування доплат військовим.

Податок запровадять до кінця того року, в якому скасують воєнний стан. Але й після війни скасовувати його не збираються – отримані кошти спрямують на розвиток спортивно-оздоровчої та реабілітаційно-спортивної інфраструктури.

Раніше ми писали, скільки виплачують малозабезпеченим українцям у 2023 році. Також ми розповідали, де вдома сховати гроші від крадіїв.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.