Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Допомога малозабезпеченим родинам у 2023 році: скільки виплачують українцям

Розміри виплат залежать від прожиткового мінімуму, оскільки прив’язані до цього показника

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Малозабезпечені родини можуть отримувати допомогу від держави

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Малозабезпечені українці мають право на отримання грошової допомоги від держави. Варто лише звернутися до уповноваженого органу з пакетом документів, що підтверджують цей статус.

Які виплати належать дорослим і дітям у 2023 році, розповіла головна юристка Павлоградського місцевого центру з надання БВПД Галина Некоз.

Спершу варто знати, що розміри фінансової допомоги залежать від прожиткового мінімуму. З 1 січня він становить 2 589 гривень на одного члена сім'ї, відповідно зросла й підтримка малозабезпеченим громадянам.

У 2023 році дорослі українці та діти мають право на таку підтримку від держави:

  • 2 953 грн – діти до 6 років;
  • 3 682 грн – діти до 18 років;
  • 3 489 грн – діти віком до 23 років, які продовжують навчання;
  • 1 207 грн – працездатні особи;
  • 2 093 грн – непрацюючі та особи з інвалідністю.

Виплати оформлюють на 6 місяців з можливістю продовження. В умовах воєнного стану їх призначають на весь особливий період і ще місяць після його скасування. Потім варто знову подати заявку в орган соціального захисту населення за місцем реєстрації чи фактичного проживання. Також звернення приймають у ЦНАПі чи виконавчому органі територіальної громади.

Як оформити виплати допомоги

Щоб заявку прийняли та затвердили, потрібно надати документи, що підтверджують право на фінансову допомогу. Йдеться про:

  • паспорт громадянина;
  • декларацію про доходи та майновий стан;
  • довідку про доходи чи пояснення їх походження;
  • довідку про участь особи в АТО або повномасштабній війні (за наявності);
  • посвідчення учасника бойових дій (за наявності);
  • довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи (для переселенців).

Отримувати гроші можна кількома способами – банківським переказом на спеціальний рахунок або доставкою Укрпошти. Якщо змінили місце перебування, варто повідомити орган соціального захисту та узгодити з Укрпоштою нову адресу доставки.

Що хочуть змінити у порядку призначення субсидій

Як повідомила міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович, влада планує збільшити кількість реєстрів, які надаватимуть інформацію Пенсійному фонду про громадян. Наприклад, їхні доходи та житлові умови. Завдяки цьому призначення субсидій зможе відбуватися автоматично, тобто українцям не потрібно буде особисто звертатися до держорганів для оформлення виплат.

Сповіщення про право на пільги надходитимуть громадянам у додаток "Дія", в особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг ПФУ та через SMS. Люди самі вирішуватимуть, чи потрібна їм субсидія.

Раніше сайт Pro Гроші писав про виплати людям із I групою інвалідності та розповідав, на яку пенсію розраховувати. Також ми повідомляли, що деякі українці можуть отримати пенсію одразу за 6 місяців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.