Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українці не платитимуть податки за певні землі та майно — про що треба знати

З'ясовували, які змінились правила сплати податків та коли набуде чинності відповідний законопроєкт, підписаний президентом

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Аграрії не платитимуть податків із окупованих земель

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Аграріїв та власників земельних ділянок звільнили від сплати податків на заміновані, забруднені, окуповані землі та землі, на яких ведуться бойові дії.

Відповідний закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно" підписав президент Володимир Зеленський, повідомляє Урядовий портал.

Дія закону поширюється на наступні земельні ділянки:

  • які знаходяться на територіях, де ведуться бойові дії;
  • є тимчасово окупованими;
  • які перебувають у консервації або забруднені вибухонебезпечними предметами.

Власники та орендарі таких ділянок звільняються від мінімального податкового зобов'язання, єдиного податку 4 групи та плати за землю.

Закон набуває чинності наступного дня після його публікації.

Хто має платити податок на нерухомість та земельний податок?

Податок на нерухомість

Такий податок мають сплачувати власники об’єктів житлової нерухомості, площа яких перевищує:

  • для квартир – 60 квадратних метрів;
  • житлових будинків – 120 квадратних метрів;
  • різних типів житлової нерухомості, в тому числі їх часток – 180 квадратних метрів.

Земельний податок

Його мають сплачувати власники земельних ділянок та земельних часток (паїв), а також постійні землекористувачі.

"Нагадую, що обчислення відповідних податків покладено на податкові органи, тому самостійно додаткові декларації подавати не потрібно", – каже Михайло Смокович.

Як перевірити, чи нарахували вам ці податки?

Для того, аби перевірити, чи потрібно вам сплачувати податок на нерухомість та земельний податок, необхідно виконати такі дії:

  • зайти в особистий кабінет на порталі "Електронний кабінет платника податків" – відкрити загальну інформацію про платника – обрати повідомлення про обов’язок сплатити суму грошового зобов’язання.

В останньому користувачі зможуть побачити всі податкові рішення, до того ж у PDF-форматі можна буде ознайомитися з інформацією про об'єкт, за який було нараховано податок, за якими реквізитами та яку суму потрібно сплачувати.

Аби подивитися, чи нарахували вам ці податки, потрібно в особистому кабінеті платника податків зайти в розділ "Стан розрахунків з бюджетом", обрати 2023 рік та знайти відповідні платежі:

  • 18010700 – земельний податок;
  • 18010200 – податок на нерухомість.

Що загрожує українцям за несплату податків?

Таким громадянам буде нараховуватися штраф. У разі затримки оплати до 30 календарних днів загрожує штраф у розмірі 5% від суми боргу, якщо платіж протермінувати на більш ніж місяць – 10%.

Раніше ми розповідали про найпоширеніші помилки при поданні податкової звітності. Також ми писали, для яких ФОПів збільшаться податки з 1 липня. Більше про податки в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.