Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні можуть зменшити розмір однієї з виплат на роботі – кого торкнеться

Розповідаємо, за яких умов працівникам можуть зменшити розмір страхової допомоги

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У разі нещасного випадку на роботі працівники можуть розраховувати на одноразову страхову виплату

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Працівники, які постраждали на підприємстві внаслідок нещасного випадку, можуть розраховувати на одноразову страхову виплату в разі стійкої втрати професійної працездатності, встановленої МСЕК. Розмір такої виплати залежить від ступеня втрати працездатності, виходячи з 17 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Проте, є випадки, коли працівникам можуть зменшити розмір страхової виплати.

Про це повідомляє пресслужба Пенсійного фонду України.

Чому розмір виплати можуть зменшити?

У разі, якщо під час розслідування нещасного випадку буде встановлено, що втрата професійної працездатності настала не лише з вини роботодавця, а ще й внаслідок порушення працівником правил охорони праці, то розмір страхової допомоги можуть зменшити.

"Відсоток зменшення страхової виплати визначається на підставі висновку комісії з розслідування нещасного випадку, але не може перевищувати 50% виплати, яку встановили б потерпілому за відсутності його вини", – йдеться у повідомленні.

Варто зауважити, що у разі порушення працівником правил охорони праці, роботодавець не може бути повністю звільненим від виплати страхової допомоги.

Як в Україні розраховують соціальну допомогу?

На початку 2023 року в Україні ухвалили постанову, яка передбачає нову методику розрахування середньої зарплати громадян, з якої розраховуються виплати за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням.

Згідно із новою методикою, якщо українці перебували у тривалій неоплачуваній відпустці та після цього втратили роботу або виявилися тимчасово непрацездатним, то при розрахунку їхньої середньої зарплати будуть враховані лише ті місяці, під час яких вони отримували оплату від роботодавця.

Це певним чином допоможе зберегти вищий розмір соціальних виплат, які можуть бути нараховані у разі втрати роботи, відпустки у зв'язку з вагітністю та оформлення лікарняного.

Раніше ми розповідали, чи очікувати на підвищення пенсій у травні. Також ми писали, кому з українців можуть скасувати соціальні виплати. Більше про виплати в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.