Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Для українців Рада підготувала новий податок: що може подорожчати

З'ясовували, куди хочуть спрямувати кошти, отримані від сплати нового податку на алкогольні напої

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Кошти хочуть спрямувати на виплати військовим

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні пропонують запровадити новий податок на алкогольні напої в розмірі 10% від встановлених мінімальних роздрібних цін. Зібрані кошти хочуть направити на фінансування доплат військовим.

Про це йдеться у відповідних законопроєктах (№№ 9251, 9252 та 9253), які зареєстрував народний депутат від "Слуги народу" Георгій Мазурашу.

Документи ще не пройшли розгляду навіть у профільному комітеті парламенту.

Як йдеться в пояснювальній записці, збори від додаткового 10%-го акцизу можуть бути спрямовані на виплати військовослужбовцям та "іншим категоріям громадян, залучених до боротьби проти російської агресії під час воєнного стану".

Відповідна норма має діяти до кінця того року, в якому скасують воєнний стан. Після цього податок пропонують не скасовувати, а отримані кошти спрямувати на розвиток спортивно-оздоровчої та реабілітаційно-спортивної інфраструктури.

Кабмін вдосконалив акциз на алкоголь

Раніше ми писали про те, що 7 квітня уряд вдосконалив акцизний податок на алкогольні напої та тютюнові вироби, встановивши нові ціни на акцизні марки.

"Кабінет Міністрів України затвердив зміни до Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв, тютюнових виробів і рідин, що використовуються в електронних сигаретах", — йдеться в повідомленні Мінфіну.

Яка мета нових цін на акцизи

Мета – перегляд розміру плати за марки акцизного податку для алкогольних напоїв, тютюнових виробів, а також рідин, які використовують в електронних сигаретах, для покриття виплат на виробництво, зберігання та реалізацію.

Яка нова вартість акцизу

  • для алкогольних напоїв – близько 35 коп. (тобто вартість марки збільшилась лише на 16 копійок проти діючого розміру плати);
  • для тютюнових виробів, тютюновмісних виробів для електричного нагрівання (ТВЕН) – близько 16 коп. (вартість марки збільшиться на 7 копійок до діючого розміру плати).

Вартість марки акцизного податку не змінювалась із 2014 року.

У чому причина подорожчання

У Мінфіні посилаються на дані підприємства-виробника про складові собівартості виготовлення марок акцизного податку. Отже, на подорожчання вплинуло:

  • збільшення у 2023 році вартості захищеного паперу у 2,1 раза порівняно з 2022 роком;
  • зростання у 2023 році вартості виготовлення Банкнотно-монетним двором Національного банку України інтагліо-форм на 56%;
  • збільшення цін на енергоносії та використання альтернативних джерел;
  • збільшення складності та вартості логістичних операцій, послуг з технічного обслуговування, ремонту обладнання іноземного виробництва та іншого.

Раніше ми розповідали, як в Україні змінились ціни на алкоголь. Також сайт Pro Гроші зазначав, що в Україні по-новому перевірятимуть водіїв на алкоголь.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.