Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Правоохоронцям "зав'яжуть" руки? Як в Україні зміняться правила проведення обшуків

В Україні вигадали, як захистити технологічний сектор від необґрунтованого втручання силовиків з дотриманням балансу інтересів слідства

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні змінюють процедуру проведення обшуків

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Верховній Раді України пропонують запровадити зміни щодо проведення обшуків у компаніях та заборонити правоохоронцям, зокрема, вилучати техніку компаній під час обшуків.

Про це йдеться у законопроєкті №9211, який 17 квітня 2023 року зареєстрували на сайті парламенту.

У пояснювальній записці до документа зазначається, що запропоновані зміни дозволять знизити тиск та надмірне втручання правоохоронних органів в діяльність українського бізнесу, а також стимулюватимуть розвиток цифрової економіки.

"Водночас зміни зберігають баланс інтересів слідства та бізнесу", — йдеться у документі.

Тим часом заступник голови Мінцифри Олександр Борняков зазначив, що мета законопроєкту — захистити технологічний сектор від необґрунтованого втручання силовиків з дотриманням балансу інтересів слідства.

"Для нас важливо, щоб IT-індустрія стабільно працювала та тримала економічний фронт. Але будь-які зміни мають враховувати, що порушення можливі, і держава повинна мати важелі впливу на порушників. У цьому законопроєкті все це збалансовано", — зазначив він.

Які зміни передбачаються

  • заборона вилучення техніки без відповідної ухвали суду;
  • якщо техніку вилучають, власник має право скопіювати з неї інформацію;
  • адвокатам та власникам майна дозволяється знімати обшук на відео;
  • у суді слідчий повинен обґрунтувати, що доказом злочину є техніка чи електронний пристрій;
  • через 60 діб від дня арешту майна третьої особи прокурор повинен довести необхідність його продовження;
  • прокурор має скасувати арешт майна одночасно з винесенням ухвали слідчого про закриття кримінального провадження.

Обшуки в олігархів

Сайт Pro Гроші вже розповідав, що 1 лютого 2023 року відбулися обшуки у будинку, у якому нині фактично живе український олігарх Ігор Коломойський. Правоохоронці завітали до бізнесмена через підозру у можливих махінаціях в компаніях Укртатнафта та Укрнафта, а саме – відсутність сплати митних платежів та розтрату нафтопродуктів на 40 млрд гривень.

Крім того, спецпризначенці навідалися до ексглави МВС Арсена Авакова. Сам Аваков пояснив, що правоохоронців цікавила інформація щодо придбання французьких вертольотів Airbus у 2017 році.

Ще співробітники СБУ влаштували обшуки у депутата Вадима Столара. Це може бути пов'язано із підозрою у фінансуванні тероризму.

Раніше ми писали, що депутати можуть переглянути рівень прожиткового мінімуму ще у 2023 році. Також ми розповідали про депутата від "Слуги народу", який під час повномасштабної війни придбав маєток вартістю десятки мільйонів гривень у Києві.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.