Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Служба безпеки України та ДБР провели обшуки у Авакова – що відбувається

Служба безпеки України прийшла з обшуком до колишнього очільника МВС

Фото: МВС. Колаж: Pro Гроші

СБУ розслідує трагедію в Броварах і прийшла з обшуками до Арсена Авакова

Фото: МВС. Колаж: Pro Гроші

Слідом за обшуками в домі українського олігарха Ігоря Коломойського, спецслужби вирішили навідатися до ексглави МВС Арсена Авакова.

Деталі пише видання "УП".

Як повідомив сам колишній очільник Міністерства внутрішніх справ, обшуки ініціювали через закупівлю французьких вертольотів Airbus, тобто справу шестирічної давності. Проте це лише частина приводу: основне підґрунтя візиту СБУ та Державного бюро розслідувань стосувалося трагедії у Броварах.

Нагадаємо, що 18 січня 2023 року в авіакатастрофі загинули тодішній міністр Денис Монастирський, його перший заступник Євгеній Єнін та державний секретар МВС Юрій Лубкович. Всього 14 жертв, серед яких 1 дитина. Гвинтокрил впав на дитячий садок вранці, якраз у час, коли відбувався прийом діток.

Власне, повітряний транспортний засіб передали Україні у серпні 2020 року в рамках угоди між нашою державою і Францією щодо створення єдиної системи авіаційної безпеки та цивільного захисту. Тоді уряди країн домовилися про постачання 55 вертольотів компанії Airbus, з яких 21 гелікоптер – моделі Н225 з вантажопідйомністю понад 10 тонн. Саме на одному з них розбилося керівництво МВС.

До чого тут Арсен Аваков

СБУ перевіряє кілька версій трагедії: технічна несправність, порушення правил керування вертольотом, диверсія. В рамках розслідування органи проглядали контракти з французькою компанією Airbus Helicopter. Як зазначив Арсен Аваков, очікувано, нічого підозрілого в документах не виявили.

"Закінчили обшук щодо аварії вертольота. Дивилися контракти Airbus 6 річної давнини. Певна річ — нічого. Контракти ж затверджувалися урядом і парламентом. Коректно вели, хоч і безглуздо. Формально відпрацювали версію", – уточнив ексглава ВМС.

Також чиновник додав, що дії слідчих були коректними, хоч і не зрозумілими в розрізі часового проміжку. Адже україно-французький контракт уклали у рамках міжурядової угоди, ратифікованої Верховною Радою у 2018 році. Плюс він проходив аудит уряду та казначейства Франції.

"Ці гелікоптери врятували та ще врятують тисячі життів. Я гордий, що брав участь у цьому проєкті", – констатував Арсен Аваков в особистому Telegram-каналі.

Низка обшуків 1 лютого

Не тільки до Арсена Авакова навідалася Служба безпеки України. 1 лютого відомство провело обшук в будинку, де нині фактично живе український олігархІгор Коломойський. Відомо, що причиною перевірки з боку СБУ стали махінації в компаніях Укртатнафта та Укрнафта, а саме відсутність сплати митних платежів та розтрата нафтопродуктів на 40 млрд гривень.

До того, правоохоронці також прийшли з обшуками до депутата колишньої партії "Опозиційна платформа – За життя" Вадима Столара. Окрім урядової діяльності, він ще займається нерухомістю та є співвласником щонайменше чотирьох девелоперських компаній в Києві.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в СБУ натякнули, ким насправді був президент Мотор Січі Богуслаєв. Також ми повідомляли, що СБУ арештувала майно Дмитра Табачника, який ховається в Криму.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.