Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Рада хоче переглянути прожитковий мінімум: що пропонують та які проблеми

Нардепи наголосили, що війна спровокували зниження рівня життя українців, тому постало питання перегляду прожиткового мінімуму

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Рада пропонує змінити прожитковий мінімум

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Нардепи, попри повномасштабну війну, пропонують переглянути розміри прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати в 2023 році.

Відповідне рішення було схвалене на засіданні Комітету Ради із питань соціальної політики, повідомляє пресслужба.

За словами парламентаріїв, війна спровокувала зниження доходів та рівень життя українців, основним показником яких є прожитковий мінімум.

У чому проблема

Комітет завертає увагу, що проблема невідповідності затвердженого в держбюджеті прожиткового мінімуму його реальній величині (відмінність складає в середньому 2,5 раза) вимагає термінового вирішення.

Нардепи вважають, що треба змінити підхід до розрахунку прожиткового мінімуму, враховуючи фінансові можливості держави.

Що вирішили під час засідання Комітету

За словами першого заступника голови комітету Михайла Цимбалюка, у ході засідання комітету була напрацьована низка рекомендацій уряду. Зокрема, рекомендовано сприяти підвищенню сукупного доходу громадян з урахуванням всіх видів державної соціальної підтримки до рівня фактичного розміру прожиткового мінімуму.

Пропонується удосконалити методологію визначення прожиткового мінімуму з урахуванням міжнародних стандартів та міжнародного досвіду і розробити й внести на розгляд Верховної Ради проєкт Соціального кодексу.

Окремо Кабміну запропоновали після припинення чи скасування воєнного стану опрацювати питання підвищення розмірів прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати на 2023 рік.

Прожитковий мінімум є базовим соціальним стандартом для обґрунтування розміру мінімальних пенсійних виплат за віком, отримання від держави соцдопомоги, регулювання оплати праці та інших доходів громадян.

Підвищення мінімальної зарплати

Ми писали про те, що з 1 жовтня 2022 року мінімальна заробітна плата в Україні підвищилась відповідно до Закону про державний бюджет. Оклад, який не можна зменшувати, становить 6700 гривень, що на 200 грн більше попереднього.

Отож, якщо місячний розмір зарплати становить 6700 гривень, то погодинний мінімальний оклад підвищився, відповідно, до 40,46 гривень. При цьому не було здійснено збільшення прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Для роботодавців сума у 6700 гривень означає, що працівник не може отримувати за відпрацьований місяць менше. Але це не зобов’язує підприємців змінювати посадові оклади, якщо вони більші, ніж мінімальна зарплата.

Керівникам довелось відрахувати мінімальний страховий внесок із єдиного соціального внеску за кожного офіційного працівника. Нагадаємо, що за основних робітників потрібно сплачувати ЄСВ за ставкою 22%, за сумісників – 22% ЄСВ від фактичного рівня оплати праці.

Нарешті, якщо у вересні максимальна база для нарахування ЄСВ становила 97 500 грн, то з жовтня 2022 року сума змінилась на 100 500 грн.

Раніше ми повідомляли, що в Офісі президента розповіли, шо буде з тарифами на комуналку після війни. Також ми писали, хто з українців може платити менше за комуналку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.