Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Заборона продажу пального та алкоголю за готівку: чи приживеться це в Україні

Разом з експертом розповідаємо, як заборона продажу підакцизних товарів за готівку може вплинути на попит та продажі

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні планують заборонити купувати пальне та алкоголь за готівку

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні планують запровадити заборону на продаж за готівку підакцизних товарів, таких як пальне та алкоголь. Якщо таку ідею все ж таки схвалять, то купувати ці товари доведеться лише за допомогою банківської картки.

Сайт Pro Гроші разом з експертом Олегом Титаміром розповідає, як ця заборона може вплинути на споживачів.

Продаж товарів за готівку

Пальне, алкоголь, цигарки та багато інших товарів є підакцизними, наразі розглядається заборона на продаж за готівку лише алкоголю та пального. Велику кількість такого товару важко контролювати, колосальні обсяги продукції знаходяться в тіні. Так, мета заборони – збільшити державний бюджет та проконтролювати реальні обороти підакцизних товарів.

Така заборона, звичайно, торкнеться споживачів, купівля товарів тільки за допомогою банківських карток може викликати деякі незручності, хоча в Україні більшість людей користуються переважно картками. Інша проблема ­– не у всіх там є гроші, особливо у кризовий період, коли картки можуть блокувати через заборгованість.

Також незручності можуть виникнути вже з першими відключеннями світла після заборони, коли не буде зв’язку та не працюватимуть термінали. Спочатку такі умови дійсно створюватимуть дискомфорт для споживачів. До такого принципу роботи АЗС, супермаркетів та ресторанів люди звикнуть, але для цього потрібен час.

Я вважаю, що така заборона не є зовсім правильним рішенням, існують інші методи контролю та ведення обліку, а забороняти людині купувати товари за готівку – якось нецивілізовано. Але відповідні органи та мережі не можуть впоратися з таким обсягом тіньового товару, тому впроваджують таку заборону, створюючи споживачам незручності
Олег Тітамир

Олег Тітамир

Президент ГО "Українська організація захисту споживачів послуг"

За словами експерта, в забороні є свої плюси та мінуси. Наприклад, знизиться кількість неповнолітніх, які купують алкоголь. У батьків буде можливість моніторити та контролювати покупки своєї дитини. А якщо говорити про АЗС, то водіям просто потрібно буде звикнути до цього.

Відповідно до задуму, частка тіні на ринках пального та спиртного скоротиться, відповідно, збільшаться податкові надходження у державний бюджет.

Податкові нововведення

У 2023 році має відбутися модернізація Державної податкової служби, а ще з'являться нові правила для підприємців. Концепт під назвою "Податкова у смартфоні" передбачає цікаві зміни, які можуть сподобатися українцям, якщо все ж будуть реалізовані. Наприклад:

  • модернізація контакт-центру ДПС;
  • інтерактивна навчальна база для ФОПів і податківців;
  • змінений та осучаснений дизайн сайту;
  • розширення функціонала електронного кабінету платника податків;
  • електронний аудит і запровадження функції Smart-ФОП;
  • автоматизація процесів обміну податковою інформацією тощо.

Раніше ми розповідали, що українці можуть не платити податки за деякі доходи. Також ми писали, що в Україні частково скасували "спрощенку".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.