Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Деякі українці не можуть оформити субсидії у 2023 році – у чому причина

Розповідаємо, на які труднощі натрапили українці при оформленні допомоги

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці зіштовхуються з проблемами в призначенні субсидій

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У 2023 році повноваження з виплати та нарахування субсидій передали Пенсійному фонду України. Однак через це у жителів Харківської області виникли проблеми при оформленні допомоги.

Про це повідомили у Лозівській міськраді.

Для отримувачів субсидій, яким автоматично подовжили цю допомогу, нічого не змінилося. Водночас складнощі відчули громадяни, які тільки почали звертатися за призначенням допомоги.

Податися на субсидію, як і раніше, можна у ЦНАПі. Утім нараховуватимуть допомогу вже не у місцевому Управлінні соцзахисту, а у віддалених офісах Пенсійного фонду.

Виплати призначають за даними "Реєстру застрахованих осіб". І саме на цьому етапі виникає чимало проблем – більшість звернень не проходить перевірку Реєстру: не збігаються номер паспорта, прізвище або інші дані. Людям доводиться додатково звертатися до Пенсійного фонду для уточнення інформації.

Фахівці назвали складнощі тимчасовими, вони виникають у перехідний період. Також українцям обіцяють, що надалі люди відчують переваги "Реєстру застрахованих осіб". У ньому міститься зведена вся інформація про заробітні плати, пенсії та інші дані українців.

Відтак громадяни зможуть подаватися на субсидії у будь-якому регіоні, не збираючи додаткові довідки. Це має розв'язати проблему тимчасово переміщених осіб.

На які послуги надається субсидія

Пільгу можна оформити на оплату:

  • житлових послуг – послуг з управління багатоквартирним будинком;
  • комунальних послуг – послуг з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами;
  • абонентського обслуговування для споживачів комунальних послуг, зокрема за індивідуальними договорами про надання комунальних послуг, а також витрат на управління багатоквартирним будинком та витрат на комунальні послуги в такому будинку (абонентська плата з постачання теплової енергії, гарячого водопостачання, централізованого постачання холодної води);
  • на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

Раніше ми писали про те, хто має право на субсидію на понаднормову площу житла. Також ми пояснювали, які правила оформлення субсидій діють для ВПО під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.