Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В НБУ вирішили питання з обліковою ставкою – що чекає на українців

Розповідаємо про рішення правління НБУ щодо облікової ставки

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні визначилися з рівнем облікової ставки

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Національний банк України вирішив знову зберегти облікову ставку на рівні 25% річних. Крім того, регулятор продовжив підвищення нормативів формування банками обов’язкових резервів.

Про це заявив під час брифінгу керівник НБУ Андрій Пишний.

За його словами, оновлений прогноз НБУ передбачає, що облікова ставка на рівні 25% зберігатиметься до початку другого кварталу 2024 року.

"У 2022 році ціни здорожчали на 26,6%, але за останні три місяці індекс майже не змінився. Інфляцію стримували деокупація регіонів ЗСУ, фіксований курс гривні, налагоджена логістика", — зазначив він.

При цьому через продовження війни зберігається серйозний ціновий тиск. Йдеться, зокрема, про руйнування підприємств та інфраструктури, порушення ланцюжків постачання. Втім, очікується поступове зниження рівня інфляції до 18,7% вже у 2023 році.

"Це відбуватиметься на фоні збереження жорстких монетарних умов, зниження світової інфляції та слабкішого споживчого попиту в умовах відключень електроенергії", — підкреслив Андрій Пишний.

Що буде з курсом долара у 2023 році

Курс американської валюти навряд чи перетне встановлену українським урядом позначку у 42 грн/долар. Як пояснив член парламентського Комітету з питань економічного розвитку Олександр Маріковський, панічні прогнози деяких наших економістів, що долар буде по 50 гривень і вище, є необґрунтованими.

"У нас зараз курс притомний, порівняно з тою ситуацією, у якій перебуває країна. Що стосується цього року, то є консенсус-прогноз від експертів, які сходяться в оцінках, що українська гривня буде триматися на рівні 41 гривні за долар. При цьому уряд встановив середню планку на рівні 42 гривні за долар", – зазначив політик.

Що буде з доходами українців цього року

Експертка з працевлаштування Валентина Бардадим раніше розповідала нам, що українцям не варто очікувати на повернення довоєнних доходів. Навіть якщо рівень зарплат по Україні не буде знижуватися, то і зростати він теж не буде. За її словами, ми відкотимося до показників 2014-2015 років, і у кращому разі це буде падіння до 2016 року в доларовому еквіваленті.

Загалом у держбюджеті на наступний рік ідеться про те, що середня зарплата по Україні зросте до 18 тис. грн. Але це підвищення знівелюється високою інфляцією.

Раніше сайт Pro Гроші розповідав, коли в Україні можуть запровадити плаваючий курс долара. Також ми писали, як курс долара впливає на ринок нерухомості в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.