Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Українцям анонсували податкові нововведення: які зміни готує уряд на 2023 рік

Якщо вдасться реалізувати план з діджиталізації податкової служби, українців чекає багато спрощень та нововведень

Фото: Pixabay, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Податкові нововведення в Україні у 2023 році

Фото: Pixabay, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні пропонують реалізувати концепт під назвою "Податкова у смартфоні", який передбачає модернізацію функцій і послуг Державної податкової служби та деякі нові правила для підприємців.

Деталі розповів голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Проєкт оприлюднено в Telegram-каналі посадовця. Всі охочі мають змогу ознайомитися з планом діджиталізації податкової служби в 2023 році та приєднатися до обговорення. Загалом концепт включає чимало змін, серед яких:

  • модернізація контакт-центру ДПС;
  • інтерактивна навчальна база для ФОПів і податківців;
  • змінений та осучаснений дизайн сайту;
  • розширення функціоналу електронного кабінету платника податків;
  • електронний аудит і запровадження функції Smart-ФОП;
  • автоматизація процесів обміну податковою інформацією тощо.

У планах на 2023 рік – розробити зручний інтерфейс платформи, з яким розбереться кожна людина. Податкові послуги та процедури можуть перевести в електронний формат, аби підприємці не взаємодіяли з ДПС особисто. Пропонується також інтегрувати е-кабінет зі сторонніми сервісами і банками, державними реєстрами та центрами, включно з Єдиним державним реєстром судових рішень.

Ще одне нововведення – е-акциз, тобто можливість в електронному вигляді стежити за обігом алкогольних напоїв, тютюнових виробів і рідин для електронних сигарет. За допомогою додатку "Дія" можна буде перевіряти всі товари на предмет сплати податків. Послугу забезпечуватиме система QR-кодів, які наноситимуть на товар в якості акцизної марки.

Навчання для українців та Smart-ФОП

Найпопулярнішим нововведенням може стати система Smart-ФОП, яка передбачає відсутність потреби особисто звертатися до податкової служби і здійснювати платежі. Підприємці зможуть укласти угоду з будь-яким банком, який стане податковим агентом і проводитиме в автоматичному режимі оплату єдиного податку разом з ЄСВ, надаватиме доступ до інформації клієнта, коли надходитиме запит з податкової.

Сьогодні чимало українців скаржаться на важкість розуміння податкових норм. Не всі можуть одразу розібратися, як стати фізичною особою-підприємцем, обрати КВЕДи своєї діяльності, визначити групу для оптимальної сплати податків та ін. Проте у концепті передбачена можливість двотижневого навчання для всіх охочих у так званому онлайн-університеті. За цей час українці вивчать необхідні правила, що стосуються податкового законодавства в Україні.

як уточнив Данило Гетманцев, проєкт викликав значний інтерес серед представників бізнесу, тож у поточному році уряд зробить максимально багато, аби спростити людям співпрацю з ДПС.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як оподатковують доходи українців і скільки вираховують з кожної зарплати. Також ми повідомляли, що уряд готується скасувати пільги для ФОП.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.