Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Податки по-новому, виплати на комуналку і зміни на ринку валют – головне про гроші за тиждень

Розповідаємо про головні новини в Україні, що стосуються змін в економічній сфері

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Як змінилося економічне життія країни впродовж останнього тижня

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Минулий тиждень, як і усі попередні, були надзвичайно важливими для країни. Адже економічна сфера України продовжує працювати попри війну та інші негативні фактори, спричинені бойовими діями.

Тож сайт Pro Гроші пропонує згадати, що цікавого сталося у нашій країні з 13 по 19 лютого.

Деяким українцям виплатять 25 тисяч гривень

Кошти отримають батьки новонароджених. Грошова допомога належить родинам, які зареєстровані у місті Черкаси.

Документи для оформлення виплат надати не пізніше ніж через пів року після народження малюка. Усі папери приймають у департаменті соціальної політики Черкаської міської ради.

Запрацював новий механізм сплати податків на нерухомість

Відтепер громадяни України не сплачують податки на нерухомість на тимчасово окупованих територіях або в зоні бойових дій. Також у разі наявності і квартири, і приватного будинку, їхня загальна площа не має перевищувати 180 квадратів.

Податки на житло сплачуються за 2022 рік період. Розмір податку становитиме 97,5 грн за квадрат.

Гроші від благодійників на оплату комуналки

Грошові виплати від благодійного фонду Caritas Ukraine надаватимуться лише вразливим категоріям українців. Мова про цільові групи, а саме:

  • внутрішньо переміщені особи;
  • мешканці деокупованих територій;
  • люди з пошкодженим обстрілами житлом;

Для отримання грантів спочатку потрібно оформити документи в одному з осередків організації або зареєструватися телефоном 0 800 33 67 34.

Нацбанк скасовує валютні обмеження

З 14 лютого 2023 року страховим компаніям дозволено здійснювати перекази за кордон за умови включення до Переліку страховиків. Ще Нацбанк скасував вимогу, що страховик має надавати обслуговуючому банку індивідуальне рішення НБУ щодо дозволу на проведення валютних операцій.

Але щоб потрапити до Переліку страховиків, компанії мають відповідати наступним умовам:

  • відсутність упродовж року до дати подання звернення та протягом періоду перебування в Переліку страховиків застосованих до страховика заходів впливу за порушення вимог законодавства у сфері фінансового моніторингу (крім письмового застереження) у сфері реалізації спеціальних економічних та інших санкцій;
  • відповідність вимогам щодо прозорості структури власності, дотримання нормативів платоспроможності, достатності капіталу та ризиковості операцій,
  • дотримання вимог щодо ділової репутації страховика.

Скасування фіксованого курсу долара

У Національному банку України розглядають можливість скасувати фіксований курс гривні до долара на рівні 36,6 грн. Але щоби це сталося, необхідна комбінація кількох факторів:

  • поява альтернативного до фіксованого курсу номінального якоря для економіки.
  • необхідно, аби валютний ринок став менш чутливим до ситуативних факторів – на це спрямовані зусилля зі зв’язування навісу ліквідності у вигляді поточних рахунків фізичних осіб.
  • має бути кращою ситуація на валютному ринку, більша його збалансованість. Крім того, необхідне відновлення статусу та дієвості облікової ставки як основного монетарного інструменту.

Раніше ми розповідали, що буде з тарифами на комуналку після опалювального сезону. Також ми писали, кому можуть перерахувати субсидію посеред опалювального сезону.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.