Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Відмова від фіксованого курсу долара: Нацбанк назвав передумови та строки

Заступник голови Нацбанку пояснив, за яких умов можна буде відмовитися від фіксованого курсу гривні до долара

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Коли буде скасована фіксований курс долара до гривні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Національний банк України готовий відмовитися від фіксованого курсу гривні до долара на рівні 36,6 грн, який був закріплений ще з липня 2022 року, однак для цього необхідна комбінація кількох факторів.

Про це повідомив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук в інтерв’ю Економічній правді.

"Наразі режим фіксованого обмінного курсу актуальний і продовжує відігравати важливу роль у забезпеченні цінової та фінансової стабільності, ураховуючи суттєвий розрив між попитом та пропозицією на валютному ринку", – сказав він.

Відомо, що в грудні та січні НБУ продавав на міжбанку по 3 млрд доларів на місяць. Водночас отримання міжнародної допомоги дозволяє не тільки компенсувати ці витрати, а й нарощувати резерви – до 29,9 мільярда доларів.

Які передумови переходу до плаваючого курсу

  • Поява альтернативного до фіксованого курсу номінального якоря для економіки.
  • Необхідно, аби валютний ринок став менш чутливим до ситуативних факторів – на це спрямовані зусилля зі зв’язування навісу ліквідності у вигляді поточних рахунків фізичних осіб.
  • Має бути кращою ситуація на валютному ринку, більша його збалансованість. Крім того, необхідне відновлення статусу та дієвості облікової ставки як основного монетарного інструменту.

Які перспективи відмови від фіксованого курсу

За словами заступника голови Нацбанку, перехід до динамічного курсу гривні до долара не є найближчою перспективою.

"Водночас повернення до "плавання" не означатиме "ралі" на валютному ринку. Будь-який перехід буде дуже поступовим та керованим зі створенням відповідних передумов. Це необхідно для того, щоб перехід до "плавання" не генерував шоків ані для валютного ринку, ані для економіки", – додав він.

Що трапиться з курсом долара у 2023 році

За словами народного депутата, члена Комітету ВР з питань економічного розвитку Олександра Маріковського, українці у 2023 році навряд чи побачать курс долара у 50 грн.

На його думку, попри повномасштабну війну, яку розпочала Росія, українська національна валюта не так сильно девальвувала, як передбачалося на початку року.

"У нас зараз курс притомний, порівняно з ситуацією, у якій перебуває країна. Що стосується цього року, то є консенсус-прогноз від експертів, які сходяться в оцінках, що українська гривня буде триматися на рівні 41 гривні за долар. При цьому уряд встановив середню планку на рівні 42 гривні за долар", – зазначив політик.

Ми також писали про те, скільки коштує іноземна валюта в обмінниках у вівторок, 14 лютого. Крім того, сайт Pro Гроші розповідав, куди інвестувати 1 000 доларів та отримати прибуток.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.