Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нацбанк скасував деякі валютні обмеження: яких компаній стосується та які вимоги

Розбирались, які обмеження скасували для страхових компаній вже з 14 лютого

Фото: УНІАН, Фокус. Колаж: Pro Гроші

Страховим компаніям скасували частину обмежень

Фото: УНІАН, Фокус. Колаж: Pro Гроші

Нацбанк розширив можливості для страхових компаній зі сплати страхових платежів за договорами перестрахування, укладеними з перестраховиками-нерезидентами.

Про це повідомляє пресслужба регулятора.

За даними відомства, вже з 14 лютого компанії зможуть платити за кордон за умови включення до Переліку страховиків. Також скасовується вимога про необхідність надання страховиком обслуговуючому банку індивідуального рішення Нацбанку щодо дозволу на проведення валютних операцій.

Які вимоги включення страховиків до переліку

  • відсутність упродовж року до дати подання звернення та протягом періоду перебування в Переліку страховиків застосованих до страховика заходів впливу за порушення вимог законодавства у сфері фінансового моніторингу (крім письмового застереження) у сфері реалізації спеціальних економічних та інших санкцій;
  • відповідність вимогам щодо прозорості структури власності, дотримання нормативів платоспроможності, достатності капіталу та ризиковості операцій,
  • дотримання вимог щодо ділової репутації страховика.

Яким має бути рейтинг фінансової надійності

Ще один важливий момент — рейтинг фінансової надійності (стійкості) перестраховика-нерезидента, з яким здійснюється операція перестрахування, має відповідати рівню не нижче ніж:

  • "A3" (Moody’s Investors Service);
  • "A-" (Standard & Poor’s);
  • "A-" (Fitch Ratings);
  • "A-" (A.M. Best).

Яким буде курс долара у 2023 році

Курс долара навряд чи перетне встановлену українським урядом позначку у 42 грн/долар. За словами члена парламентського Комітету з питань економічного розвитку Олександра Маріковського, панічні прогнози деяких наших економістів, що долар буде по 50 гривень і вище, є необґрунтованими.

"У нас зараз курс притомний, порівняно з тою ситуацією, у якій перебуває країна. Що стосується цього року, то є консенсус-прогноз від експертів, які сходяться в оцінках, що українська гривня буде триматися на рівні 41 гривні за долар. При цьому уряд встановив середню планку на рівні 42 гривні за долар", – зазначив політик.

Головні причини сповільнення інфляції: дані Нацбанку

  • Подорожчанняоброблених продовольчих товарів незначно прискорилося до 29,6%. Прискорилося й подорожчання імпортних продовольчих товарів тривалого зберігання через вищий попит та збільшення витрат бізнесу, зокрема логістичних.
  • Зростання цін на непродовольчі товари очікувано пришвидшилося до 22,3%. Це пов'язано з подальшим вичерпанням запасів імпортної продукції, закупленої до липневого коригування офіційного курсу, та зі збільшенням витрат бізнесу. Але стабільна ситуація в готівковому сегменті валютного ринку, поліпшення інфляційних очікувань та слабкий і нерівномірний попит стримували зростання цін на цю категорію товарів.
  • Зростання цін на сирі продукти харчування сповільнилося до 38,5% через достатню пропозицію імпортної продукції. Темпи зростання вартості послуг підвищилися до 15,5%. Медичні, страхові та ветеринарні послуги, послуги закладів громадського харчування, інтернет та кабельне телебачення дорожчали швидше під впливом зростання виробничих витрат бізнесу.
  • Темпи зростання адміністративно регульованих цін знизилися до 14,7%. Адміністративну інфляцію також стримував мораторій на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги для населення.
  • Зростання цін на пальне сповільнилося до 61,8%. У НБУ зазначили, що це насамперед пов'язано зі сповільненням подорожчання нафти в річному вимірі, а також із суттєвими запасами пального.

Раніше ми писали про те, коли в Україні можуть запровадити плаваючий курс долара. Також ми розповідали, як курс долара впливає на ринок нерухомості в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.