Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

До 6 000 грн на оплату комуналки: хто може отримати гроші та як оформити

Громадянам допоможуть пройти опалювальний сезон, надаючи кошти на комуналку чи паливо

Фото: УНІАН, Caritas Ukraine. Колаж: Pro Гроші

Допомога українцям на перезимування

Фото: УНІАН, Caritas Ukraine. Колаж: Pro Гроші

В Україні досі триває опалювальний сезон, причому настав найбільш морозний місяць зими. Щоб допомогти громадянам фінансово подужати оплату комунальних послуг, благодійний фонд Caritas Ukraine пропонує грошові виплати вразливим категоріям населення.

Про це повідомив директор департаменту гуманітарного реагування фонду Григорій Селещук.

Щоб мати змогу отримати допомогу від організації, потрібно попередньо оформити документи в одному з осередків або зареєструватися телефоном 0 800 33 67 34. Без цього Caritas Ukraine не розглядатиме заявки, навіть якщо українці належатимуть до кількох критеріїв вразливості. Таким чином можна запобігти шахрайським діям, зауважив Григорій Селещук.

За словами директора департаменту, грошова підтримка належить людям, постраждалим від війни. Йдеться про цільові групи, як от внутрішньо переміщені особи, мешканці деокупованих територій, люди з пошкодженим обстрілами житлом, жителі прифронтових міст і сіл тощо. Першочергово гранти на оплату комуналки чи купівлю твердого палива можуть оформити жителі Полтавської, Київської, Запорізької, Дніпропетровської, Харківської, Миколаївської областей.

Втім, за словами Григорія Селещука, існують конкретні маркери пріоритетності надання допомоги. Якщо сім’я відповідає кільком критеріям, а не одному, звісно, вона має більше шансів на призначення фінансових виплат. "Наприклад, якщо у багатодітній сім'ї є дитина з інвалідністю. Насправді зараз більшість допомоги призначається саме у подібних випадках", – уточнив фахівець.

Критерії охоплюють:

  • багатодітні сім'ї;
  • людей з інвалідністю або хронічними хворобами;
  • самотніх літніх людей;
  • одиноких матерів і батьків.

Яку суму виділяють українцям на зимовий період

Фонд розподіляє між українцями два види цільової допомоги: кошти на покриття житлово-комунальних послуг або на покупку вугілля/дров. Тож береться до уваги, де проживає родина – у приватному будинку чи квартирі, та система, якою вони опалюють житло (газом чи твердими паливними ресурсами).

Якщо мова про покриття комуналки, то фонд виплачує 1 800 грн на місяць впродовж 3-4 місяців. Тож в загальному українці отримують 5-6 тисяч гривень на опалювальний період. У випадку купівлі палива, людина сама обирає варіант – отримати фінанси та самостійно придбати вугілля/дрова, або ж надати працівникам Caritas Ukraine право закупити й привезти ресурс. Максимально можна розраховувати на 5-6 тонн твердого палива, чого повинно вистачити на всю зиму.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українцям виплачують ще одні грошову допомогу в Литві. Також ми повідомляли, що деякі українці можуть отримати гроші від японського фонду.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.