Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Готуйте гаманці: як зміняться тарифи на комуналку після опалювального сезону

З'ясовували, за які комунальні послуги нам скоріш за все доведеться платити більше вже навесні

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Коли подорожчає комуналка

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Навесні 2023 року, скоріш за все, українці побачать значні зміни у платіжках за комунальні послуги.

Про це розповів голова Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ) Костянтин Ущаповський, повідомляє "Кореспондент".

Чиновник запевнив, що після завершення опалювального сезону тарифи на комунальні послуги мають намір переглянути.

"Зараз уряд разом із нами, разом із Міністерством енергетики шукає оптимальний шлях для того, щоб розробити програму, згідно з якою після закінчення опалювального сезону можна буде повернутися до цього питання (підвищення тарифів – ред.)", – сказав Ущаповський.

Які послуги подорожчають

Ще в квітні 2022 році мали намір підвищити тарифи на водопостачання та водовідведення, однак, це рішення швидко було скасоване ще до того, як воно набуло чинності. Тому можна зробити висновок, що скоро ці тарифи можуть зазнати змін.
Крім того, ризикують "підскочити" суми в платіжках за газ. Цей тариф для побутових споживачів можна переглядати вже в квітні. Тим паче, що за словами очільника податкового комітету Данила Гетьманцева, поточні ціни "невиправдано низькі".

Що кажуть щодо тарифів експерти

Економіст Олег Пензін наголошує, що на сьогоднішній день енергоносії в Україні набагато дешевші, ніж у сусідів, а різницю покриває держава. Наприклад, за електроенергію українці платять по 1,67 гривні за кіловат-годину, а за куб газу – 7,99 гривні. У поляків 1 кіловат коштує 40 центів, 1000 метрів кубічних газу там коштує 700 євро, а в Німеччині – 1400 євро.

Також до комуналки відносять послуги з вивезення сміття. Тарифи підвищилися у 2022 році, і вони продовжуватимуть зростати через зростання цін на паливно-мастильні матеріали, пояснив голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Що буде, якщо не платити?

У тому випадку, якщо різко зростуть тарифи на комуналку, люди в складні часи війни можуть просто припинити оплачувати квитанції. За даними ЗМІ, цифри заборгованості сьогодні є колосальними – близько 130 млрд грн, із них лише невелика частина припадає на тимчасово окуповані території.

Заборгованість із житлово-комунальних послуг може призвести до зниження якості комунальних послуг.

Спеціалісти наголошують, що під час дії воєнного стану заборонені будь-які штрафи за несплату комунальних платежів. Однак, після завершення війни борги все ж доведеться погасити. Також платіжки дозволено не оплачувати у тому разі, якщо певна послуга надавалася неякісно чи не в повному обсязі.

Сайт Pro Гроші розповідав, чому українцям, які оплачують комуналку, нараховують некоректні платіжки. Також ми пояснювали, коли можуть зробити перерахунок комунальних послуг.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.