Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Податки для біженців та нові перевірки переселенців – головне про гроші за тиждень

Сайт Pro Гроші розповідає, що важливого сталося в українській економіці впродовж останнього тижня

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Що важливого сталося в Україні за останній тиждень

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Тиждень, що минає, пройшов для українців без серйозних потрясінь. Та попри це у житті країни відбувалися певні події, які неодмінно повпливають на кожного громадянина.

Тож сайт Pro Гроші вирішив згадати про найцікавіші події, які відбулися з 13 по 19 березня.

Податки для біженців

До 1 травня 2023 року українці, котрі поїхали за кордон через війну, повинні задекларувати отримані в іншій країні доходи.

Подавати декларацію потрібно обов'язково. Тобто, навіть якщо громадянин просто отримувала грошову допомогу від іноземної держави чи будь-якої благодійної організації, або ж працював.

Подорожчання овочів

Українців навесні очікує неприємний сюрприз у вигляді серйозного здорожчання цибулі та помідорів. Як пояснив аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Максим Гопка, томати додадуть у ціні 35-40% через те, що Туреччина значно обмежила імпорт цих овочів.

Щодо цибулі, то вартість цього овоча, на думку експерта, буде стабільно високою як мінімум до квітня.

Новий мораторій на підвищення комунальних тарифів

Минулого тижня на сайті Верховної Ради з'явився законопроєкт №9102, у якому депутатам пропонують підтримати ініціативу щодо розширення торішнього мораторію на підвищення комунальних тарифів.

Йдеться про те, що влада у 2022 році заборонила переглядати тарифи на ринку природного газу та у сфері теплопостачання, забувши при цьому інші ринки таких послуг, які переживають не менш складну кризову ситуацію.

Тому Верховній Раді пропонують звернутись до Кабміну з пропозицією встановити мораторію на підвищення тарифів на усі комунальні послуги для українців.

Орендувати житло стало утричі дорожче

Повномасштабна війна серйозно змінила ринок оренди житла в Україні. Так, винайняти житло стало дорожче на 37,4% з лютого 2022 року по лютий 2023 року.

Найдорожча оренда тепер у західних областях країни. Така ситуація склалася через те, що з лютого минулого року у регіон переїхала значна кількість українців.

Водночас у Києві вартість оренди впала на 13,3%. Також найнижчі ціни на оренду житла можна побачити у прифронтових областях.

Виплати ВПО

З березня 2023 року перевірки переселенців відбуватимуться вибірково лише у разі підозри на неправомірне отримання допомоги ВПО, коли переселенець не проживає за заявленим місцем.

При цьому територіальні органи соціальних служб мають попередити людину про запланований візит та перевірку, а під час візиту скласти акт та повідомити людину про необхідність впродовж 10 днів відвідати орган соціального захисту населення та пройти ідентифікацію.

Раніше ми розповідали, коли українці почнуть отримувати компенсацію за зруйноване внаслідок війни житло. Також ми писали, які пенсії отримують народні депутати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.