Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

В Україні хочуть змінити усі комунальні тарифи: що вигадали депутати

Розповідаємо, який план з'явився у народних обранців щодо тарифів на комунальні послуги під час війни

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Які зміни можуть відбутися з комунальними тарифами незабаром

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Після розмов, що в Україні можуть підвищити тарифи на деякі комунальні послуги, депутатам запропонували встановити мораторій на підвищення цін на комуналку.

Відповідний законопроєкт №9102 зареєстрований на сайті Верховної Ради.

Відомо, що ініціаторами проєкту постанови є троє депутатів, а саме:

  • Дмитро Разумков.
  • Роман Бабій.
  • Дмитро Шпенов.

У пояснювальній записці йдеться про те, що у 2022 році Верховна Рада України підтримала Закон України "Про особливості регулювання відносин на ринку природного газу та у сфері теплопостачання під час дії воєнного стану та подальшого відновлення їх функціонування", у якому наклала мораторій на підвищення тарифів на ринку природного газу та у сфері теплопостачання.

Але, як зазначають автори ініціативи, поза увагою законодавця залишилися інші ринки таких послуг, які переживають не менш складну кризову ситуацію.

"Враховуючи зазначене та стрімке зростання цін на всі товари, продукти та послуги, необхідний комплексний підхід для врегулювання питань зі сплати заборгованості за надані житлово-комунальні послуги, а також політична воля всіх гілок влади, як законодавчої, так і виконавчої щодо встановлення мораторію на підвищення тарифів на комунальні послуги для населення", – йдеться у пояснювальній записці.

Тож депутати-ініціатори постанови пропонують звернутись до Кабміну з пропозицією встановити мораторію на підвищення тарифів на комунальні послуги для українців.

Ще уряду пропонують вжити дієві заходи реагування щодо запобігання збільшенню та накопичення боргів населення за надані комунальні послуги перед державою.

Які комунальні послуги можуть подорожчати

Наразі відомо, що Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, погодила рішення про двоетапне підвищення тарифів на воду – 1 квітня та 1 липня 2023 року.

Наразі невідомо, якими будуть нові тарифи, але українців вже запевнили, що вони відповідатимуть вимогам чинного законодавства.

Також цілком ймовірно зміниться ціна на газ для підприємств теплової комунальної енергетики, що означає – платити за опалення доведеться більше. А також за гарячу воду.

За словами заступника голови комітету ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Олексія Кучеренка, для оптимізації влада може встановити тариф у 2,5 рази більший за поточний. Це, безумовно, відобразиться у платіжках.

До того ж не перший тиждень тривають розмови про підвищення тарифів на електроенергію. За інформацією голови правління Спілки споживачів комунальних послуг Олега Попенка, тарифи на електроенергію, ймовірно, виростуть на 30-40%. Тобто, вартість коливатиметься від 2,3 до 2,5 грн за кВт/год.

Раніше ми розповідали, як зміниться вартість популярних овочів навесні. Також ми писали, хто з українців у зв'язку з війною може отримати 1 тисячу доларів допомоги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.