Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Біженців змусили платити податки за доходи: які штрафи загрожують порушникам

У парламенті нагадали, як українським біженцям правильно подати декларацію про доходи

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як подати декларацію про доходи, якщо перебуваєте за кордоном

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці, котрі змушені були виїхати за кордон через початок повномасштабної війни, також мають декларувати всі свої доходи.

Про це нагадала народна депутат, членкиня комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ніна Южаніна.

Які умови подання декларації

Декларацію треба подавати в будь-якому випадку – і тоді, коли людина працювала за кордоном, і тоді, якщо вона просто отримувала грошову допомогу від іноземної держави чи будь-якої благодійної організації.

Які податки треба сплатити

Якщо як іноземні доходи декларується благодійна допомога, податки за її отримання не сплачуються (ні податок на доходи фізичних осіб, ні військовий збір).

У разі ж отримання інших доходів, наприклад заробітної плати, потрібно буде сплатити податок на доходи в розмірі 18 % від загальної суми, а також 1,5 % військового збору.

У разі наявності угод про уникнення подвійного оподаткування між країною перебування біженці та Україною (наразі діють 72 такі міжнародні угоди), платник податку може зменшити його на суму податків, сплачених за кордоном. Але в такому разі 1,5 % військового збору все одно доведеться заплатити.

Які строки подання декларації

Подати декларацію про доходи за 2022 рік потрібно до 1 травня.

У тому випадку, якщо українці вже сплатили податки за свої доходи за кордоном, то для їх зарахування потрібно отримати документи, що підтверджують. Це довідка про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об'єкт оподаткування.

Документи обов'язково потрібно легалізувати у закордонній дипломатичній установі України в країні, де виходив такий дохід. Якщо необхідні папери відсутні, платник зобов'язаний подати до контролюючого органу на свою податкову адресу заяву про перенесення терміну подання декларації до 31 грудня року, наступного за звітною.

Які штрафи загрожують порушникам

У разі несвоєчасного подання декларації біженцям загрожують штрафи у розмірі 340 грн. Також застосовується адміністративна відповідальність у вигляді запобігання чи накладення штрафу у розмірі від 3 до 8 тисяч гривень.

Як працює "Дія" за кордоном

Раніше ми вже розповідали про те, що в кількох країнах українці можуть зіткнутися з проблемою у застосунку "Дія". Виходить, що деякі громадяни не можуть авторизуватися у ньому. Однак є один варіант вирішення.

Навіть в інших країнах авторизуватися у застосунку можна звичайними способами:

  • за допомогою BankID;
  • через NFC.

Наприклад, NFC-чип ви можете зчитати смартфоном. Він є у біометричних документах:

  • ID-картці;
  • закордонному паспорті.

Однак зверніть увагу, що ваше місцеперебування може впливати на вхід у "Дію". Якщо вам не вдається увійти, то варто спробувати використати VPN. У місці перебування вказати Україну.

Про те, в яких країнах можуть виникнути проблеми із застосунком, читайте у нашому матеріалі за посиланням.

Що робити, якщо "Дія" вас не впізнає

У деяких користувачів застосунку виникає проблема з цифровим підписом. Однак це можна спробувати вирішити кількома методами.

Команда "Дії" пояснила, що під час створення підпису цифровий образ обличчя порівнюватиметься з фото з цифрового паспорта. Вони мають бути однаковими.

У "Дії" радять у таких випадках детально описувати свою проблему службі підтримки [email protected]. та за можливості додавати відео процесу створення "Дія Підпису".

Раніше ми повідомляли про новий мобільний застосунок для українців, які перебувають за кордоном. Також сайт Pro Гроші зазначав, як покарають чоловіків, які втекли за кордон під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.