Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Пенсії в Україні: скільки виплачують народним депутатам

Розповідаємо, який розмір пенсійних виплат у народних депутатів

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Яку пенсію отримують народні депутати України

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Розмір пенсійних виплат в Україні може відрізнятися в залежності від посади, на яких працювали пенсіонери. Відомо, що у держслужбовців розмір виплат вищий, однак скільки отримують нардепи на пенсії?

Про це йдеться в матеріалі видання "Апостроф".

Які пенсії отримують народні депутати у відставці

За даними Пенсійного фонду, середній розмір пенсії народного депутата Верховної Ради за 2022 рік становив майже 15 500 гривень. Сума вказана без урахування доплат, підвищень, надбавок та компенсаційних виплат.

Однак вже у 2023 році розмір середньої пенсії депутатів дещо зменшився до 15 356 гривень.

Хто має право на достроковий вихід на пенсію

Йдеться про:

  • жінок, які народили п’ятеро або більше дітей і виховали їх до восьмирічного віку, і матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до цього віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком, але не раніше ніж за 5 років до досягнення пенсійного віку, за наявності не менше 15 років страхового стажу. При цьому до числа інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років. У разі відсутності матері, якщо виховання п’ятьох або більше дітей чи дитини-інваліда здійснювалося батьком, йому призначається дострокова пенсія за віком, але не раніше ніж за 5 років до досягнення пенсійного віку, за наявності не менше 20 років страхового стажу;
  • інвалідів по зору I групи — сліпих та інвалідів з дитинства I групи, але не раніше ніж за 10 років для чоловіків і за 15 років для жінок до досягнення пенсійного віку, передбаченого статтею 26 цього Закону, за наявності не менше 15 років страхового стажу в чоловіків і не менше 10 років страхового стажу в жінок;
  • працівників, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, — за списком N 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць: чоловіки — після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах, жінки — після досягнення 45 років і при стажі роботи не менше 15 років, з них не менше 7 років 6 місяців на зазначених роботах;
  • працівників, трудовий договір з якими було розірвано з ініціативи власника або уповноваженого ним органу через зміни в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідацію, реорганізацію, перепрофілювання підприємств, установ, організацій, скорочення численності або штату працівників за 1,5 року до встановленого законодавством пенсійного віку, за умови їхньої реєстрації в службі зайнятості впродовж семи календарних днів після звільнення як таких, що шукають роботу.

З повним переліком осіб, які мають право на достроковий вихід на пенсію, ви можете ознайомитися в нашому матеріалі.

Також ми писали, чи зарахують до страхового стажу період простою. Більше про пенсії, субсидії та інші соціальні виплати читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.