Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Доведеться почекати? Коли українці отримають компенсацію за зруйноване житло

Українцям розповіли, скільки потрібно часу для виплат компенсації за зруйновані домівки

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Які терміни отримання компенсації за зруйноване житло

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Багато українців, чиє житло пошкоджено або повністю зруйновано, вже звернулися до певних органів із заявами про отримання компенсації. Однак розглядати їх почнуть лише після того, як почне діяти відповідний закон.

Про це повідомила голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк в ефірі Українського радіо.

Терміни отримання компенсації

Після того, як почне діяти відповідний закон, спеціальні комісії при органах місцевого самоврядування перевірятимуть заяви протягом 30 днів з моменту надходження.

"Комісія має прийняти документи від особи, перевірити право власності. Якщо документів немає, комісія має право, згідно із законом, звертатися до інших органів влади, щоб отримати ці документи", – каже Шуляк.

Після перевірки документів спеціальна комісія має організувати технічне обстеження, щоб підтвердити стан будинку та визначає розмір компенсації.

Вона наголосила, що на всі перевірки комісія має 30 днів з моменту надходження заяви до отримання сертифіката з компенсацією. Однак в регіонах, які зазнали найбільших пошкоджень, комісія матиме велике навантаження, тому цей термін може не суттєво змінюватися.

Яку компенсацію отримають громадяни

Відомо, що компенсація не передбачає грошові виплати. Українці отримуватимуть так звані житлові сертифікати. Це означає, що:

  • власники знищених квартир та інших житлових приміщень одержать житловий сертифікат — документ, що підтверджує гарантії держави профінансувати придбання квартири або іншого житлового приміщення (у тому числі такого, що буде споруджене в майбутньому) в обсязі визначеної грошової суми;
  • у власників приватних будинків буде вибір — отримати житловий сертифікат на купівлю квартири чи будинку або грошову компенсацію, яку будуть перераховувати на рахунок зі спеціальним режимом використання для фінансування будівництва;
  • граничний розмір компенсації — і грошової, і у вигляді житлового сертифіката — відсутній, як і обмеження щодо місцезнаходження, типу та площі нового житла, будівництво якого буде профінансоване через сертифікат;
  • використати сертифікат можна протягом п’яти років з дня його видачі, а відчужувати протягом 5 років, окрім успадкування, заборонено;
  • якщо ціна житла буде нижчою за суму, зазначену в сертифікаті, недоотриману частину компенсації будуть сплачувати отримувачу лише за рахунок грошових коштів, отриманих від РФ для відшкодування збитків.

Раніше ми розповідали, яку компенсацію виплачують військовим за оренду житла. Також ми писали, як отримати компенсацію за зруйноване житло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.