Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Ціни шокуватимуть? Як зміниться вартість популярних овочів навесні

За словами експерта, навесні ціни на огірки трохи впадуть, а на інші – навпаки підвищаться

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Які ціни на овочі навесні 2023 року

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Із приходом весни та першими теплими промінчиками сонця так хочеться поласувати свіжими овочами, однак ціни на них можуть значно стрибнути вгору. Найбільше подорожчають цибуля та помідори.

Про це розповів в інтерв’ю Обозревателю аналітик УКАБ ("Українського клубу аграрного бізнесу") Максим Гопка.

За його інформацією, трохи скинуть у ціні тільки огірки. Томати, навпаки, скоріш за все подорожчають 35-40% через те, що Туреччина значно обмежила імпорт цих овочів.

Чому томати можуть підскочити в ціні

"Стабілізуватися ціна почне лише ближче до травня, на огірки – трохи раніше. Загалом для овочів головним фактором ціноутворення стануть погодні умови. Щоб продукція почала дешевшати, її має бути більше на внутрішньому ринку, що можливо за умов теплої весни", – зазначив аналітик.

Які ціни на цибулю

Високі ціни на цей овощ, на думку експерта, протримаються як мінімум до квітня. Можливе зростання вартості цибулі до 30% через те, що в Україні запаси скорочуються, а на світовому ринку виник дефіцит цього продукту, то імпорт буде недешевим.

Як довго зростатимуть ціни на овочі

За словами економічного експерта Олега Пендзина, ціни на овочі поступово зростатимуть аж до червня. Справа в тому, що цього місяця почне надходити з відкритого ґрунту вітчизняні продукти.

Які причини закриття приватних теплиць

Раніше ми писали про те, що за словами експерта Олександра Хмелевського, більша частина тепличних господарств змушена була припинити свою роботу через високі ціни на світло та газ, а також перебої з електроенергією. Саме через закриття теплиць так швидко зростають ціни на огірки та помідори.

Дефіцит овочів частково компенсують за рахунок імпорту з Польщі та Туреччини, однак вони все одно подорожчали через значний попит.

Як за рік змінилися ціни на продукти

Повномасштабний напад Росії на Україну істотно повпливав на цінники. Наприклад, за підсумками 2022 року вартість продуктів зросла на понад 34%. Як змінювалися ціни:

  • У місячному вимірі (з листопада по грудень 2022 року) ціни зросли на 0,7% так само як і в листопаді. Раніше Індекс споживчих цін перевищував 2%.
  • А от в річному (грудень 2021 року проти грудня 2022 року) – на 34,4%.

Що подорожчало найбільше

У грудні 2022 року ціни на харчові продукти та безалкогольні напої зросли на 0,7%. Так само підвищилася вартість алкогольних напоїв та тютюнових виробів – 0,7%.

  • На 2,5 – 0,9% подорожчали масло, молоко та молочні продукти, хліб, фрукти, овочі, безалкогольні напої, риба та продукти з риби.
  • Водночас на 2,7 – 0,1% подешевшали продукти перероблення зернових, яйця, цукор, м'ясо птиці, сало, свинина, рис.

Раніше писали про те, хто має купувати продукти в сімʼї та платити за них на думку експертів. Також сайт Pro Гроші розповідав, чому українці купуватимуть цукор за ще більшою ціною.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.