Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Нові виплати переселенцям та нововведення від НБУ – головне про гроші за тиждень

Розповідаємо про ключові події в житті України та її громадян, які сталися в період з 4 по 10 вересня 2023 року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Розповідаємо про головні економічні новини тижня

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Тиждень, що минає запам'ятався українцям одразу двома ключовими подіями. Так, Кабмін затвердив проєкт Державного бюджету на 2024 рік, а Національний банк вдруге у 2023 році понизив рівень облікової ставки.

Редакція сайту Pro Гроші розповідає, що важливого сталося в Україні на другому тижні першого місяця осені.

Електронна система для соціальних послуг

З 12 вересня в Україні тестують систему кейс-менеджменту для сфери соціальних послуг. Тобто, коли українець звернеться за соціальною допомогою, то інформація потраплятиме до кейс-менеджера. Надалі, використовуючи планшет, менеджер оцінить, що потрібно людині й що їй може запропонувати держава. Уся процедура відбуватиметься в одній електронній системі.

Нововведення перевіряють у чотирьох регіонах країни. А саме:

  • у Вінницькій.
  • Дніпропетровській.
  • Полтавській.
  • Черкаській областях.

Призовникам блокують рахунки

Це загрожує громадянам, які порушать правила військового обліку. Втім, до таких дій банки можуть вдатися лише за наявності рішення Державної виконавчої служби про списання штрафу.

Так, за словами адвоката Олександра Потєшіна, заблокувати банківські рахунки можуть чоловікам, які змінили місце проживання і за сім днів після цього не встали на військовий облік. Їм загрожує штраф у розмірі від 510 до 850 грн.

В Україні відбиратимуть майно за непогашені кредити

Народним депутатам пропонують дозволити Національному банку передавати майно, яке є у власності регулятора як кредитора останньої інстанції, придбане ним у рахунок погашення боргу за наданими банками кредитами на підтримку ліквідності.

Якщо парламент підтримає відповідний законопроєкт, то НБУ отримає повноваження на швидке відчуження майна для покриття заборгованості та передачі Міноборони.

Нова виплата для українців

Спілка робітничих самаритян Німеччини (ASB) планує фінансово підтримати українців, які через війну виїхали до Івано-Франківської та Львівської області.

Кошти отримають лише громадяни зі статусом ВПО, які переїхали на тимчасове місце проживання у вказані регіони.

НБУ знову знизив облікову ставку

З 15 вересня показник облікової ставки встановлено на рівні 20%. Основними причинами такого рішення є ситуація з курсом валют в Україні та швидкі темпи зниження інфляції.

Саме завдяки останньому фактору Нацбанк продовжить цикл зниження облікової ставки, щоб зберегти для українців привабливість гривневих заощаджень.

Раніше ми розповідали, хто з українців витрачатиме більше коштів у 2024 році та чому. Також ми писали, що буде з курсом долара наступного тижня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.