Новини Фінанси Економіка Бізнес Кар'єра Нерухомість Транспорт Індастрі ЖКГ Авто

Курцям буде несолодко: які зміни передбачили у держбюджеті на 2024 рік

Відповідні цифри наведені у проєкті Державного бюджету, внесеному на розгляд Верховної Ради 15 вересня

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні планують підвищити акциз на сигарети

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні може значно подорожчати підакцизна продукція, а саме – сигарети. У проєкті Державного бюджету на 2024 рік передбачили підвищену ставку акцизу та збільшення мінімального податкового зобов'язання щодо сплати акцизного податку.

Про це йдеться у додатках, опублікованих на офіційному сайті Верховної Ради.

Передбачається, що специфічна ставка акцизу на сигарети з фільтром і без наступного року дорівнюватиме 1 881,17 грн за 1 000 штук. Наразі показник становить 1 567,64 грн. Отже зміни відбудуться на рівні 20% у бік підвищення.

Також, відповідно до тексту проєкту, виросте мінімальне податкове зобов'язання щодо сплати акцизного податку. Станом на 2023 рік це 2 097,12 грн за 1 000 штук. Сума зміниться на 20% – до 2 516,54 грн у 2024 році.

Отже одна пачка сигарет наступного року подорожчає мінімум на 10 грн.

Водночас акцизні ставки на лікеро-горілчані вироби (133,31 грн за 1 літр 100% спирту) та пиво (59,82 за літр 100% спирту) залишаться на поточному рівні. Так само без змін буде акциз на бензин, дизель і скраплений газ.

До речі, сигарети в Україні дорожчають мало не з кожним роком. За останні 8 місяців ціни зросли на 11,1% – до 91,8 грн за пачку в середньому.

На що підуть бюджетні гроші у 2024 році

Раніше ми розповідали, що проєкт Державного бюджету 2024 містить рекордні статті видатків. Загалом основну частину коштів виділили на дві найважливіші сфери – оборонну та соціальну. Про це вже говорив президент Володимир Зеленський, анонсуючи пріоритетність наступного року фінансування саме вказаних секторів.

Передбачаються такі суми:

  • власні доходи – 1 трлн 560 млрд гривень;
  • витрати загального фонду – 3 трлн 108 млрд гривень;
  • дефіцит – 1 трлн 531 млрд гривень;
  • оборона та безпека – 1 трлн 685 млрд гривень (на 113 млрд гривень більше);
  • соціальна сфера – 469 млрд гривень;
  • медицина – 202 млрд гривень;
  • освіта – 179 млрд грн гривень;
  • підтримкаветеранів – 14,3 млрд гривень (у два рази більше).

Плюс українцям піднімуть мінімальну заробітну плату і прожитковий мінімум. Зарплата підвищиться спочатку до 7 100 гривень (з 1 січня), а потім до 8 000 гривень (з 1 квітня). ПМ становитиме 2 920 гривень замість 2 684 гривень.

Витрати на соціальний захист

Окремо слід зазначити, яким чином планують розподілити кошти на соціальний захист населення. Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович розповіла, що виділена сума перевищує минулорічну на 25 млрд гривень. Завдяки цьому вдасться "продовжити комплексні реформи в системі соціального захисту та розбудовувати соціальні послуги".

Розподіл фінансування буде таким:

  • на соціальний захист українців, які потрапили у складні життєві обставини – 88,7 млрд гривень;
  • на програму житлових субсидій – 49,9 млрд гривень;
  • на соціальний захист дітей та сім'ї – 27,6 млрд гривень;
  • на підтримку малозабезпечених сімей – 20,2 млрд гривень;
  • на соціальний захист людей з інвалідністю – 6,1 млрд гривень;
  • на розвиток системи соціальних послуг – 1,1 млрд гривень.

Міністерство планує витрачати кошти на дієвий захист громадян при росту цін на житлово-комунальні послуги, на догляд і проживання для внутрішньо переміщених осіб, на послуги психосоціальної підтримки та адаптації вразливих верств населення, на забезпечення безоплатним протезуванням тощо.

Раніше сайт Pro Гроші писав, хто тепер може подати заявку на фінансову допомогу від Українського ветеранського фонду. Також ми повідомляли, що українців чекають вражаючі зміни та розповідали, що буде з курсом долара наступного тижня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.